НАСА изпраща роувъри към спътника на Юпитер Европа

Юпитер

НАСА планира да изпрати в бъдеще роувъри за изследване на спътника на Юпитер, Европа, но сега трябва да се съсредоточи върху лунните мисии. Това съобщи шефът на НАСА Джим Брайденстайн пред студенти от Московския държавен университет.

„На този етап сме съсредоточени върху мисиите на Луната. Европа може да бъде следващият спътник, който ще посетим. Ще изпратим роботи и роувъри. В Конгреса на САЩ също смятат, че Европа е интересно място за научни изследвания“, каза Брайденстайн.

Говорейки за изследванията за живот на Марс, той отбеляза, че сега вече е известно, че циклите на Марс са съчетани със сезони на тази планета, но това не означава, че там има живот.

„Ако ние можем да открием живот в нашата собствена слънчева система, това ще повлияе на по-нататъшното изследване на космоса. Освен това все още има вероятност да открием живот и извън нашата слънчева система“, каза ръководителят на НАСА.

В отговор на въпроса какво ще се случи след Марс, той отбеляза: „Какво ще се случи след Марс – това ще решава вашето поколение“.