Народното събрание вика Борисов заради Флотилията

По искане на БСП Бойко Борисов ще се яви в петък в парламента, за да даде разяснения по случая с така наречената Черноморска флотилия.

Инициативата за изслушването на премиера поде левия депутат и бивш военен министър Ангел Найденов. Според него темата е много актуална и ще продължи да бъде такава до срещата на върха на НАТО във Варшава в началото на другия месец. Соцдепутатът заяви, че опитите на президента, премиера и министрите да внесат яснота по въпроса е бил неуспешен. Той предложи освен Борисов, парламента да извика и министрите на отбраната и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов.

4886937
Президентът на Румъния Клаус Йоханис

Създаването на регионална флотилия в Черно море срещу Русия стана актуална по време на посещението на румънския президент Клаус Йоханис у нас.

Часове по-късно след остра реакция на премиера Борисов,  той отрече да се инициира подобна идея, като заяви че е предложил на българските власти да се включим в общо учение, а не във „флотилия“.

 

Заради отказа ни за участие във флотилията макар и неофициално, Турция спря да приема обратно бежанците, прекосили нелегално границата ни.

Тази сутрин пред БНТ министъра на външните работи Даниел Митов обясни, че България не е поемала никакви ангажименти за създаване на нова флотилия в Черно море. Но, концентрацията на руски военни изисквала провеждането на учение.„Има струпване на въоръжени сили от страна на Русия в областта на Черно море. Това води до необходимостта НАТО да балансира, за да бъде в състояние да защити всеки свой съюзник“, обясни Митов.

4885765Още след оповестяването на идеята за обща флотилия, Бойко Борисов заяви, че България няма да се включи в подобна инициатива, защото не искаме да провокираме Русия. Премиерът тогава каза, че „иска да вижда в Черно море платноходи, яхти, големи кораби с туристи, а не водите да се превръща в арена на военни действия“.

- реклама -