социалните услуги

Намаляват минималния изискуем стаж за отпуска от 8 на 4 месеца, увеличават извънредния труд

Министерството предлага и намаляване на минималния изискуем стаж за придобиване на право на платен годишен отпуск – от 8 на 4 месеца.

Това съобщи по време на семинар в Банкя социалният министър Деница Сачева.

Целта е да се гарантира отпуска на хората, които постъпват на работа за първи път, обясни Сачева.

Друга промяна в Кодекса на труда, която министерството предлага, е намаляване на максималния период от 6 на 4 месеца за изчисляване сумарното работно време. Предлага се още да се увеличи извънредният труд от 150 на 300 часа годишно, но само, ако има постигнато съгласие между синдикатите и работодателя, уточни социалният министър.

Сред останалите политики на министерството е издирването на хора, които нито работят, нито учат. По последни данни към момента такива са над 170 000, които за последните 3 години са се увеличили с близо 20 000 души.

НОИ няма да плаща първите 3 дни болнични, заяви социалният министър.

Това ще струва допълнително 200 млн. лева и няма да реши нито един от проблемите с фалшивите болнични, заяви тя.

Социалното министерство не подкрепя и идеята хората да могат да прехвърлят партидите си от частния фонд в НОИ в дните преди пенсиониране. В сегашната методика е заложено това да става 5 години преди пенсиониране.

Друга политика е свързана с наемането на хора с увреждания от бизнеса. Сачева съобщи, че фирмите, които наемат хора в неравностойно положение ще получат помощ до 10 000 лева за преквалифицкация и обучение на наетите кадри.

До 30 юни социалното министерство ще представи оценка за въздействието на Закона за социалните услуги и ще бъдат направени промени в текстовете.

„Вече ясно заявихме в отговори на парламентарни питания, че този закон беше приет без необходимата социална обосновка и с изразени отрицателни становища от Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика. Реализацията на този закон струва над 900 млн. лева, без да сме сигурни, че ще има пълна реализация на поставените цели“, заяви министърът.

Дори да бъдат предложени промени, той няма да се отмени. Опасенията на майките, че някой ще замени този закон с други мерки са безпочвени. Видно е, че законът има своите проблеми и несъвършенства и те трябва да бъдат адресирани“, отбеляза още Сачева.

- реклама -