Манолова

Най-трудната битка на омбудсмана е тази с топлофикациите

Най-трудната битка на омбудсмана е тази с топлофикациите. Това обяви Мая Манолова, която отчете една година от встъпването си в длъжност.  Тя се закани, че чрез закон ще настоява за забрана на рекета на тези дружества. Омбудсманът допълни, че не се е отказала от тази битка и ще я води докрай, а ако не успее да се справи с помощта на българските институции, ще поиска подкрепа от ЕК.

Двойно увеличение на жалбите от граждани

Двойно са се увеличили жалбите от граждани отчете Манолова – 8 264, като 6 403 са от началото на тази година. Според нея тази година ще има рекорд на подадени жалби в институцията. За една година съдействие от омбудсмана са получили над 20 000 души, а лично се е срещнала с над 1000 човека.

Омбудсманът в действие

Като част от сферите, в които институцията е съдействала за решаване на проблемите Манолова посочи – предложения по бюджета на НЗОК, Закон за здравното осигуряване, Закон за равнопоставеност между половете, доклади за състоянието на затвори, психиатри, детски заведения, топлоснабдяването, електроснабдяването, хората с увреждания и др.

Манолова обясни и че успешно, с граждански организации са реализирани важни национални кампании и инициативи. Тя припомни кампанията „Великден за баба и дядо”, при която бяха събрани над 1 млн. лв. в подкрепа на пенсионерите. По думите ѝ следващата кампания „Великден за всеки” е надградена с инициативата за отпадане на ДДС за дарените храни. „Това ще направи дарителството ежедневна дейност„, допълни Манолова. Тя заяви, че има публично обещание от финансовия министър, че предложенията ще бъдат включени в предстоящата бюджетна процедура. „Излишните храни, които са стотици хиляди тонове, ще стигнат до гладните хора„, добави омбудсманът.

Приоритетите на омбудстманът

Омбудсманът припомни и други от своите приоритети – арбитрaжните съдилища, намаляването на екотаксите.  Манолова коментира и обещанието си, че няма да злоупотребява с правомощието си да сезира КС, като уточни, че го е сезирала само 3 пъти, последния – по текст от Изборния кодекс. През август продължава работа с предложения за работата на колекторските фирми, бързите кредити, частните съдебни изпълнители и др.

- реклама -