Салвадор Дали, сюрреалисти, картини, Ленин, "Енигмата на Вилхелм Тел"

Най-скандалните произведения на изкуството: Как Салвадор Дали обиди Ленин и сюрреалистите

Каквото и да се каже за Салвадор Дали все ще е крайно недостатъчно.

Не е достатъчно да бъде описан като ексцентрик или гениален художник. Той е и двете или може би е гениален заради своята ексцентричност.

Факт е това, че Дали е творец, чието изкуство мнозина не могат да разберат – нито заради щуротиите, които показва, нито заради идеите и мащабността на изображенията.

Роден през 1904 година в семейството на нотариус, Дали има трудни отношения с баща си. Кръстен е на по-големия си брат, който умира само девет месеца преди да се роди. Салвадор смята и убедено твърди, че се е преродил в тялото на починалия си брат. Според твореца, починалият му брат е първоначалната негова версия. Този факт намира израз в редица по-късни негови произведения.

Два пъти е изключван от училище.

Докато учи в Академията по изящни изкуства в Мадрид той става известен с ексцентричното си поведение и стил на обличане. Салвадор Дали обаче никога не завършва – за първи път го отстраняват през 1923 година, заради участието му в ученически протест. По-късно се завръща, но скоро след това отново е изключен непосредствено преди изпитите си.

В автобиографията си “Тайният живот на Салвадор Дали” художникът разкрива, че вторият път е изключен, защото отказва да седне по време на изпита. “Аз съм далеч по-интелигентен от тези трима професори и затова отказвам те да ме изпитат.” По ирония на съдбата обаче отстраняването му от Академията го отвежда в Париж, където се среща с идола си Пабло Пикасо.

През 1929 година среща първата си и единствена любов. Гала – родена в руския град Казан като Елена Дяконова е 10 години по-възрастна от Дали и…омъжена. Става любовница на художника, неговата най-голяма муза, после и съпруга. Последното става факт през 1934 г.

Салвадор Дали рисува страховете, кошмарите, сънищата, фантазиите си. Изпъстря картините със символи и скрити послания. Силно повлиян е от Фройд, с лекота „флиртува“ с всички течения в изкуството, провокира с идеи, форми, цветове, разголва фантазията си и дори уродливото при него е въпрос на естетика и някаква мистериозна тайнственост. Самоуверен и екстравагантен.

„Енигмата на Вилхелм Тел“

През 1934 година по време на Парижкия салон на независимите изкуства е показана картината „Енигмата на Вилхелм Тел“.

Тя оскърбява сюрреалистите по всички възможни начини.  Имайки предвид техните марксистки убеждения, не е трудно да се разбере защо част от тях дори се опитват   да я повредят и дори унищожат.

Картината представя Ленин, гол от кръста надолу с огромна задна част, която Дали описва като „наденичка, чийто край е вдигнат от раздвоена патерица”.

Непочтеността на този образ се утежнява от допълнителното изявление на Дали, че „седалището, разбира се, е символ на революцията от октомври 1917 г.“

Огромния връх на шапката на Ленин, също изисква изкуствена подкрепа.

Защо Ленин е трябвало да бъде герой на това незавидно положение не е съвсем ясно. Значението на картината обаче е може да бъде предположено от заглавието, вписано в цокъла: Ленин се идентифицира с Вилхелм Тел, който според Дали представлява потискащата фигура на бащата, срещу която самият Дали се бунтува по онова време. Художникът е оставен без наследство заради връзката му с Гала, която баща му не одобрява.

„Сюрреализмът, това съм аз“, заявява Дали на критиците си, а те го изхвърлят от кръга си.

Платното се съхранява в Музея на модерното изкуство в Стокхолм.

На 10 юни 1982 г. съпругата му Гала почива и Дали губи до голяма степен желанието си за живот. Започва целенасочено да обезводнява организма си – може би опит за самоубийство или желание да изпадне в летаргия като някои видове животни. През 1984 г. в спалнята му в замъка Пубол избухва пожар при неизяснени обстоятелства, но Дали е спасен, макар и с тежки изгаряния, и се завръща във Фигерас.

Умира в родния си град на 23 януари 1989 г. от сърдечна недостатъчност. Погребан е в криптата на своя театър-музей във Фигерас.

На негово име е наречен астероидът 2919 Dali, открит през 1981 г.

 

- реклама -