Най-много плодове и зеленчуци внасяме от Турция, Гърция и Северна Македония
Не е новина, че въпреки свитото ни производство, изнасяме и голяма част пресни, замразени и консервирани плодове и зеленчуци както за Европа, така и за трети страни. Експортът обаче бледнее на фона на масирания внос на плодове и зарзават, от което страдат най-вече родните фермери.
Само за миналата година сме внесли 89 879,8 тона домати, като най-големите количества са от Турция и Гърция. Чужбински домати в магазините ни има още от 12 държави от ЕС и трети страни. Сърбия сериозно си проправя пътя на доматите по родните магазини, сочи справка на отдел „Агростатистика“ при МЗХ. Само за година ръстът на сръбските домати е 340,3%.
През 2022 г. сме изяли 48 010,1 тона чужди картофи, с превес на тези от Франция и Германия. За миналата година се наблюдава „нашествие“ на картофи и от Чехия, с внушителен скок от 2174,4% спрямо предходната година.
От 14 държави, вносителки на лук, Турция отново е лидер с 8195 тона, от общо внесените в България през миналата година 23 098,8 тона. Добрата новина е, че от две години поне сме спрели да внасяме лук от Украйна и Узбекистан.
В търговската ни мрежа има и огромни количества зеле, моркови и репи, расли зад граница. За 2022 г. общото количество на трите зеленчука е над 26 000 тона, като най-големите количества са от Северна Македония, Турция и Гърция.
Повече БГ храни на трапезата? Много ни се иска, ама не можем
Гърция пък е лидер по импорта на краставици в България. От внесените 21 834,7 тона през 2022 г. 14 081,4 тона са техни. Малко повече от половината от пипера по рафтовете в големите търговски вериги е от Турция – 13 911,6 тона, при общ внос от 12 държави 26 442,8 тона. По данни на Европейския орган за безопасност на храните – EFSA, обаче, турският пипер, който влиза от КПП „Капитан Андреево“, най-често се хваща с остатъчни пестициди.
Независимо че Любимец е провъзгласен за столица на дините в България, масово внасяме турски и гръцки любеници. Предимството на съседите е в по-топлия климат, благодарение на който вадят реколта преди нашата. Миналата година само от двете държави сме внесли почти 27 млн. тона, от общо 50 592,100 тона, от 13 държави.
Доскорошният лидер при вноса на ябълки в България - Полша, през 2022 г. отстъпва на Северна Македония. От общия внос 60 825,2 тона македонските са 30 104,3 тона, което е 21,3% ръст на годишна база. Количеството на албанските ябълки е само 413 903 тона, но пък годишното им „нашествие“ на родния пазар е 168%.
В групата на плодовете, които виреят и у нас и които внасяме от ЕС и трети държави, са кайсии, череши, праскови, грозде, сливи, ягоди, боровинки и др., като най-новият вносител на сливи е Молдова.
Редица търговци прилагат порочната практика да продават вносни храни за български, като гафовете им са фрапиращи. Например от Египет внасяме изсушен копър и магданоз, но на опаковките подправките се промотират „От градините на баба“, при това фирмата е пловдивска. Имало е случаи, когато на опаковка „Свински бузи БГ“, пише произход Испания. Вносните краставици и домати редовно се побългаряват на етикетите в магазините и по пазарите, но клиентът, за да разбере, трябва да поиска документацията, но едва ли ще я получи.