шпионски легенди, шпионаж
снимка: pixabay

Най-бруталните шпионски легенди

Това е другата най-древна професия – шпионажът е стар колкото човечеството. От векове насам тайните агенти си набавят информации, а понякога методите им са, меко казано, странни, пише ДВ. Ето някои от най-зрелищните легенди:

Легендата Мата Хари
Когато започва кариерата си на танцьорка в Париж, младата холандка Маргарета Гертруда Зеле е все още никому неизвестна. Впоследствие обаче тя се превръща в легендарна шпионка. В началото на 20 век Мата Хари се движи из висшите кръгове на френското общество. Затова германците я вербуват за шпионка. По-късно същото правят и французите. Но разкриват двойната ѝ игра и я осъждат на смърт.

Легенди, шпионски

Семейство Розенберг и атомната бомба
През 50-те години на миналия век аферата „Розенберг“ разделя на две американското общество. Юлиус и Етел Розенберг са обвинени, че са предавали на Москва информации за американската атомна програма. И докато една част от американците искат смъртта им, други предупреждават за опасността от изпадане в антикомунистическа истерия. В крайна сметка двамата са екзекутирани.

Легенди, шпионски

Шпионин в канцлерството
Тази афера хвърля ФРГ в държавна криза. В качеството си на личен секретар на канцлера Вили Бранд източногерманският шпионин Гюнтер Гийом подава поверителни документи на гедерейската Държавна сигурност. Фактът, че шпионин на ГДР е успял да проникне в самия център на властта във ФРГ, шокира цялата страна – и предизвиква оставката на канцлера Вили Бранд.

Легенди, шпионски

Петорката от Кеймбридж
През 1979 година Антъни Блънт предизвиква един от най-шумните шпионски скандали в историята на Великобритания. От неговите признания става ясно, че петима агенти, които поддържали контакти с хора от най-висшите управляващи среди в страната, периодически са снабдявали КГБ с важни информации. Четирима от шпионите са разкрити, но самоличността на петия си остава тайна и до днес.

Легенди, шпионски

По бельо и с пистолет в ръка
През 2010 година ФБР залавя руската шпионка Ана Чапман. По-късно тя е разменена срещу агенти, задържани в Русия. В родината си Чапман прави кариера като модел и водеща на развлекателни телевизионни програми. А мъжкото списание „Максим“ я изобразява на корицата си по бельо и с пистолет в ръка.

Легенди, шпионски

Господин и госпожа Аншлаг
Десетилетия наред „домакинята“ Хайдрун Аншлаг прекарвала всеки вторник по един и същ начин: със слушалки пред своя предавател, откъдето получавала заповеди от тайните служби в Москва. Хайдрун и съпругът ѝ Андреас, които пребивавали в Германия с фалшиви австрийски паспорти, са предали на руснаците стотици поверителни документи за действията на ЕС и НАТО. През 2013 г. двамата са осъдени за шпионаж.

Легенди, шпионски

Щраус е бил шпионин?
Десетилетия след смъртта си политикът от ХСС Франц-Йозеф Щраус продължава да буди интерес: твърди се, че е бил агент на американското военно разузнаване OSS, предшественик на днешното ЦРУ. Тези обвинения се съдържат в научно изследване на германския Център за политическа просвета, изготвено по повод 100-годишнината от рождението на Щраус. Изводите в това изследване си остават обаче спорни.

Легенди, шпионски

Шпионаж 2.0
Докато в годините на Студената война страх пораждат двойните агенти, днес скандалите са свързани главно с методите за подслушване на тайните служби. Покрай разкритията на Едуард Сноудън светът узна как САЩ и някои други страни контролират глобалните телекомуникации и интернет и така си подсигуряват достъп до личните данни на милиони юзъри.

Легенди, шпионски

- реклама -