Надзирателите се събират на протест в София

Повече от 20 автобуса и над 100 автомобила пристигат днес в София в подкрепа на националния протест на Синдикат на служителите в затворите в България.

Автобусите са организирани от синдикалните структури по места и ще тръгнат в различни часове от затворите в цялата страна.

Между 1500 и 2000 души от общо 2300 надзиратели ще участват в митинг – шествие, което ще премине от Министерството на правосъдието, през Министерство на финансите до Министерския съвет.

Протестът е под надслов „Европа и за нас“, и е насочен срещу политиката на двойни стандарти и лицемерието при финансирането на Сектор „Сигурност“, и в защита на правата и интересите на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, които остават хронично с най-ниските възнаграждения в сектора за сигурност. Протестът е с начален час от 13.00 ч.

Основните искания са за увеличение на заплатите с 20% и увеличаване на броя на надзирателите в местата за лишаване от свобода. Синдикатът на служителите в затворите в България настоява още за подобряване на условията на труд, както и за решаване на проблемите с натрупаните дни отпуск (около 200 000 дни към края на 2017г.), качеството на униформеното облекло, лошото материално – техническо оборудване и увеличаващата се агресия срещу персонала в затворите и арестите.

За събитието са мобилизирани всички свободни от наряд надзиратели и тези, които не са в дежурство на разположение.

- реклама -