Гърция стачка транспорт Гърция, туризъм, КОВИД-19, коронавирус

Над 2000 новозаразени в Гърция. Властите преосмислят мерките

Увеличаването на броя на новите случаи на COVID-19 в Гърция, които вчера надхвърлиха 2 хиляди души, накара правителството да преосмисли мерките, които бе обявило. Това, пише в. „Катимерини“.

„Пандемията не е линейна, а динамична ситуация“, заяви говорителката на правителството Аристотелия Пелони на брифинг.

Тя посочи, че рамката, която регламентира работата на заведенията за хранене и зоните за забавление, може да се промени в зависимост от епидемиологичната ситуация.

Според информация на в. „Катимерини“ една от опциите е отваряне на закритите пространства само за ваксинирани хора. В този случай разделянето на „смесени“ и „чисти“ пространства, което бе обявено, няма да се приложи, а всички затворени пространства ще бъдат само за ваксинирани клиенти.

Предприемачите ще имат право да използват откритите пространства както желаят, позволявайки присъствие както на ваксинирани, така и на неваксинирани клиенти, пише вестникът.

Властите издадоха в четвъртък строга препоръка към хората, които се завръщат на континента от пътувания по островите, да си правят самостоятелни тестове и да носят предпазни маски на всички затворени пространства и на откритите пространства, в които има струпване на хора.

2107 са новите случаи на заразяване в страната, от които 1115 в Атина, 89 в Ретимно, 79 в Йоанина и 74 в Солун.

Средният брой нови случаи на ден през последната седмица нарасна на 1081 от 442 миналата седмица, отбелязва „Катимерини“.

- реклама -