Петко Сертов, мрежата, реакции, ДС, МВнР

Мрежата след назначенията на Сертов и компания: За това ли протестивахме?! От „Мутри вън“ стана „милиционери вътре“

Мрежата изригна след новините за назначаването на бившите агенти от комунистическата „Държавна сигурност“ Петко Сертов, Петьо Петев, Петър Воденски и Иван Петров за съветници на новия министър на външните работи Теодора Генчовска от квотата на ИТН.

Теодора Генчовска трябва да бъде изритана незабавно от Външно министерство. Назначила е Петко Сертов за съветник! Всичките й съветници, началник кабинет и т.н дотук са само дърти комунистически неполезни изкопаеми от ДС и РУМНО! Това е тотално безобразие и реставрация на комунистическите репресивни служби. На 32 г. от падането на тоталитарния режим! Абсурдно е, мисля че трябва да се направи международен скандал от това!“, написа Антон Тодоров.

Теодор Михайлов:

„Въпрос към филолозите
Как е правилно да се изпише?
Всички ченгета са във Външно.
Или
Всички във Външно са ченгета.“

Методи Лалов от ДБ пък попита министър-председателя Кирил Петков и лидера на „Да, България“ в оставка Христо Иванов одобряват ли това:

„Какво, по дяволите, си позволява министърката на външните работи Теодора Генчовска (ИТН) с назначаването в МВнР на кадри на мракобесната Държавна сигурност (ДС)?
Назначаването на Петьо Петев, Петър Воденски, Иван Петров, а сега и на Петко Сертов, които са били част от ДС, е истинска провокация към демокрацията. То е в разрез и с широко прокламираните предизборни заявки на „Демократична България“ за лустрация и скъсване със задкулисните зависимости, които имат генезиса си именно в ДС.

Одобрява ли министър-председателят Kiril Petkov тези назначения? Какво ще направи, за да премахне това нетърпимо положение? Ами Христо Иванов? Не е ли това подмяна, а не промяна – от мутри вън, стана милиционери вътре?

Настоявам за ясни отговори и още повече за решителна реакция и действия от страна на министър-председателя и лидерите в управляващата коалиция.“

Стефан Ташев:

„Не е шега, не е първи април…Петко Сертов съветник на външния министър. Тази, съветничката на Радев, дето назначи само ченгета от Първо главно управление на ДС в екипа си. И Сертов барабар с тях. Той ще бъде най-младият в екипа……не е, не е виц. Публикацията е на Клуб Зет. Да припомним с какво се прочу Сертов“

„Какво ли ще каже сега Атанас Атанасов от ДБ, който се кани да става шеф на вътрешната комисия в парламента, за назначаването на Сертов, кадрови офицер от Второ главно управление на Държавна сигурност ? Ще си затрае, какво друго……“

Илиян Василев:

„ДБ къде изчезнаха, къде бяха когато БСП/превзеха „тихо“ отбраната и външните работи в най-сюблимния момент на криза между НАТО и Русия.

Как умело ПП изолираха възможността за споделен контрол от партии коалицията служби, отбрана и дипломатическа служба от ДБ с „тънката“ хитрост всяка партия да си назначава свои хора. Което си беше димна завеса.

Ако гледаме назначенията в МВнР, отбрана, служби все едно БСП са на власт. Те играят с много коне – ИТН, президент, БСП и съгласието на ПП.

Къде потънахте, ДБ или се правите че не знаете? Напротив, трябваше да протестирате, да настоявате за евроатлантически червени линии. И нищо че имате малко над 6 процента, тезите, мисията са по-важни. А те днес бяха преминати с изказването на министър Янев.

Какво печелите от министър на екология радикален зелен, докато изпуснахте отбрана, външна политика, служби? Като коалиция, не като отделни партии в ДБ

Настоявам да направите декларация и да се даде да се разбере, че няма да подкрепяте подобна груба ерозия на националната сигурност.

Понякога си мисля, че дори нарочно назначават Сертов, за да предизвикат гняв и да принудят ДБ да си тръгнат.

И така тотално до подменят исканията на протеста.

Сори ама Копейкин е по-активен от ДБ, говоря като партия. “

Тихомир Василев:

„‼️“Промяна“….и назначения на кадри свързани с ДС няма как да се направи!

‼️Хората, които следим ситуацията изкъсо няма как да не забележим някои тревожни неща около назначения за съветници, началник кабинети и зам. министри!

Визирам конкретно МвНР, най- младият 65 годишен съветник Петко Сертов (също и бивш шеф на ДАНС в едно корумпирано правителство)известен на широката публика и още 4 човека от ДС

Визирам и Росица Велкова-Желева, която пък е била зам.министър на финансите на …. Влади Горанов назначена на мястото на Кирил Ананиев през 2017г. От Бойко Борисофф!

‼️Предстои нова порция такива и аз бих ви заострил вниманието около имена, които витаят в пространството относно финансите на България.

‼️Чува се, че Румен Спецов щял да стане зам. министър на финансите, а на негово място като шеф на НАП щял да дойде Венелин Найденов, който е шеф на НАП Пловдив и близък до Менда Стоянова.

‼️Само да подчертая. Не бяхме за това по площадите, за да възстановява сега някой хора на ГЕ(Р)П-ДПС-ДС.

‼️Явно някой го е подкарал през просото вече много яко. Толеранс към такива назначения няма да има!

‼️Гафовете станаха прекалено много за твърде кратък период!“

Мария Капон:

„Ако промяната и някакви младежи ще са смокинов лист за Държавна сигурност, то явно е ДС подмяна!? Или как да разбираме това, и не, няма да мълчим!

Новата външна министърка Теодора Генчовска прави “страхотни” назначения:

За свой началник на кабинет тя назначила Петьо Петев, роден през 1956г, секретен сътрудник „Динов“ от Първо главно управление на ДС.

Неин съветник ще е Петър Воденски, роден през 1951г, секретен сътрудник „Велинов“ към Генералния щаб на Българската народна армия.

За главен секретар на министерството бе назначен Иван Петров, роден през 1953г, секретен сътрудник „Балинов“ на Първо главно управление на ДС.

Петко Сертов също е съветник, и той с ДС принадлежност!

Европа ли казахте?

Кога ще пенсионираме Държавна сигурност? Това е истинският въпрос!

Явно няма да е в този мандат! “

Петър Фотев, ДБ:

„Скъпи приятели!

Обещах си да не бъда хейтър и да дам шанс на „промяната“. Преглътнах някак си горчилката от участието на БСП в правителството, затворих си очите за резервния отбор на ДПС, наречен с малоумното име „Има такъв народ“, запуших си носа за някои меко казано странни авантюри на ПП.

Викам, нека да „почегъртаме“ малко, пък после ще му мислим. Сега ни се е паднало!…

Не мога, не трябва и няма да си мълча, когато в Министерството на външните работи се назначават дърти ченгета – с дългогодишен стаж и богат „опит“ в ченгеджийството, носещи колоритни прякори:

сътрудник „Динов“ от Първо главно управление на ДС, секретен сътрудник „Велинов“ към Генералния щаб на Българската народна армия, секретен сътрудник „Балинов“ от Първо главно управление на ДС. Днес чувам, че и небезизвестният „другар“ Петко Сертов ще коли и беси в МВнР. Какво НАТО, какъв ЕС, какви пет лева?! За това ли се разбраха „партньорите“ и това ли е промяната?! За капак днес министърът на отбраната Стефан Янев заема до болка познатата ни разкрачена „позиция“ между НАТО и Русия, която ще коментирам на друго място…

„Демократична България“ премина много „червени линии“, за да осигури на страната ни едно по-демократично и по-европейско управление. На карта обаче се поставя мястото на България в евроатлантическите структури и авторитетът на държавата ни като надежден съюзник и партньор. На карта е поставен и моралът ни като хора, отстоявали три десетилетия принципното становище, че ченгетата от бившите служби нямат място във властта. Довчера искахме лустрация за тях, днес зяпаме безучастно как „кандидат-лустрираните“ яхват новата власт. Предателство към избирателите ни и към България е да се спотайваме и да се правим, че нищо не се случва.

Призовавам ръководителите на „Демократична България“ незабавно да вземат ясно, категорично и недвусмислено отношение по тези скандални назначения и изказвания!“

Огнян Минчев:

„Следите ли назначенията в МВнР и МО, позициите на министъра на отбраната, кадровите попълнения в силовите структури? В продължение на доста време преупреждавахме за неизбежността на тези развития, с което си спечелихме презрението и присмеха на либерално-прогресивните сили. Но сега нещо не ги чувам, не ги виждам да коментират случващото се под егидата на президента и неговия екип на промяната. Промяната си е промяна – цялата работа е в каква посока се прави. Умните правят промяна с предвиждане на 2-3 хода напред. По-семплите бунтари просто мразят статуквото – да го махнем, после ще му мислим. Измислихте го… „Свещен съюз“ на дърти ченгета, на озлобени глупци и на „прогресивни“ тарикати. Хайде сега – управлявайте! Никой няма да злорадства – кой би злорадствал срещу самия себе си. Жалко за усилията на няколко поколения, чийто живот бе за пореден път превъртян във вечната българска игра с нулев резултат. А промяна наистина трябваше да има – категорична промяна след трите мандата на ГЕРБ. Тази промяна можеше да стане по по-разумен начин. Можеше…“

Татяна Дронзина:

„Хайде да погалим слуха на любителите на ленинизма с една крилата фраза от техния фолклор – кадрите решават всичко. Като гледам кадровата политика на новото правителство, придобивам две усещания – първо, че се намирам на борда на самолет с необучен и безотговорен екипаж и второ, че самолетът вместо напред, лети назад. Лети към една опасна реставрация, която не, не е реставрация на развитото социалистическо общество, за нещастие на мнозина, защото власт имащите нямат полза от това. Вървим към реставрация на анархията, безредието и беззаконието, към скритите механизми на вземане на решение, които не подлежат на обществен контрол, към не публични лостове на влияние, които обезсмислят видимите линии на разграниченията между партиите, към подмяна на геополитическата ориентация за която преди години имаше не само обществен, но и партиен консенсус. Вървим към изсмукване на оскъдните ресурси на страната за сметка на жизненото равнище на българите и нова зависимост от Русия. Даже не вървим към реставрация на авторитарно управление – и от него власт имащите и техните водещи офицери нямат сметка.Затова пък сме на път да придобием битието на една провалена държава, в която правителството не контролира територията, не знае какво прави и няма идея какво трябва да прави. Контролът и идеите ги имат други. Но те съвсем няма да ги използват в името на националния интерес…да не би затова да са си купили президент и кабинет? Напоследък, и без това вървят по две за лев….Евтиния!“

Велислав Минеков:

„С оглед на днешните назначения не ще бъда способен да запазя мълчание в следващите традицията сто дни. Завръщането на мафията преоблечена в кадифе и коприна не беше желанието на нашия протест.
Оставам същият.“

- реклама -