Москва, украинци, шпионаж, обвинение, тероризъм, напрежение

Москва задържа трима украинци по подозрение в шпионаж

Русия съобщи, че е задържала трима украински шпиони, като добави, че единият от тях е планирал терористична атака.

Агенцията за вътрешно разузнаване ФСБ не съобщи къде и кога е задържала украинците. Тя заяви, че двама от предполагаемите шпиони – баща и син – са били агенти на украинската служба за сигурност СБУ, които са „пътували до Русия, за да събират информация и да правят снимки и видеозаписи на стратегически важни предприятия и обекти от транспортната инфраструктура“. Двойката е признала, че е била вербувана от СБУ, която им е предложила хонорар от 10 000 долара.

Третият украинец, който е планирал да извърши нападение, „е бил вербуван и е действал по указанията“ на висш служител на украинското разузнаване, заяви ФСБ.

„Нападението е било планирано да бъде извършено чрез взривяване на две самоделни взривни устройства с обща маса 1,5 кг в тротилов еквивалент“, се казва в изявление на ФСБ. Тя не уточнява къде или кога е трябвало да бъде извършено нападението.

Съобщението идва в момент, когато напрежението около дългогодишния конфликт на Украйна с промосковските бунтовници в два от източните ѝ региони, граничещи с Русия, се засили, а западните съюзници на Киев твърдят, че Москва планира да нахлуе в Украйна тази зима. Русия отрича обвиненията и твърди, че Украйна е разположила половината от всички свои сили в близост до зоната на конфликта.

Проруските сепаратисти завзеха двата региона през 2014 г., малко след като Москва анексира Крим от Украйна. Киев и западните му съюзници твърдят, че Русия е изпратила войски и военно оборудване през границата, за да подкрепи сепаратистите – твърдения, които Москва отрича.

Източник: БНТ

- реклама -