КНСБ студенти кунева образование висше университети

МОН: Повече качество, а не количество във висшето образование

Основен приоритет на Министерството на образованието е повишаването на качеството на българското висше образование. „Внесохме необходимите нормативни актове – и за защитените, и за приоритетните специалности, както и за студентските кредити. Важно е да си дадем сметка, че ни е необходима реформа на акредитацията, така че да се гарантира качество, посочи още министърът“.

Това заяви вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева по време на заседание на Съвета на ректорите, съобщиха от МОН.

По думите й въпросът за качеството на висшето образование надхвърля днешните студенти и днешните университети. Става въпрос за репутацията на нацията, а тя зависи и от репутацията на нашите висши училища, каза още тя.

Кунева: МОН няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища

Министерството на образованието и науката няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища. „Ние трябва да постигнем качество на висшето образование, а това е невъзможно, ако в условията на липсващи студенти университетите продължат да се разширяват и увеличават“.

Винаги за откриването на филиал или нов университет се казва, че е важно за региона. Това е така, само ако има студенти, но не и ако след една година висшето училище започне да изпитва затруднения, коментира още Кунева.

По думите й част от решението на проблема с липсващите студенти е университетите да предоставят програми в областта на ученето през целия живот. Няма как да си внесем демография, но има как да си внесем студенти, каза още министърът и посочи като добра политика увеличаването на приема за студенти от българската диаспора.

Тя призова висшите училища да се възползват максимално от възможностите, които дава Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

- реклама -