маски

Младен Маринов за контрабандата на маски: В такива времена някои гледат да помагат, други – да изкарват пари

„Конфискуваните маски на граничните пунктове ще бъдат одържавени. Ако могат да се използват това ще се направи.“ Това заяви вътрешният министър Младен Маринов преди изслушването си във вътрешната комисия на НС във връзка с поредицата случаи на опити за изнасяне зад граница на предпазни маски. Последният случай е за 20 000 предпазни маски. Маринов уточни, че е важно да се установи произхода на маските.

„Не трябва да рискуваме здравето на хората. Това са предпазни средства, които трябва да са сертифицирани и годни за употреба.“, каза Маринов. И добави „В такива времена някои гледат да помагат, други – да изкарват пари“.

Паниката може да нанесе повече щети, отколкото самия вирус, категоричен беше по време на заседанието на вътрешната комисия Маринов.

По думите му ситуацията се развива изключително динамично. България е една от първите държави, която взе мерки, италианците не правиха почти нищо. Благодарения на тези мерки вирусът дойде по-късно до нас. Всички са в готовност и към момента успяваме да отработим всички случаи своевременно, каза вътрешният министър.

Маринов се надява да успеем сами да си произвеждаме защитните маски  и костюми, за да не се налага да зависим от други страни.

„Всички трябва да се стремим да действаме рационално и да не всяваме паника. Не случайно щабът дава официални брифинги всеки ден.“

Маринов припомни  препоръките за много силна лична хигиена.

- реклама -