Младен Маринов с предложение за по-бързи реакции при катастрофи като тази на АМ „Хемус“

„Предложих МС да създаде Национален координационен център по пътна безопасност“, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Центърът трябва работи денонощно и да включва служители и работни места от всички институции, които имат отношение по пътната безопасност. Тогава всичко ще може да се прави по-бързо – тази координация и реакция при различни сигнали“, каза още Маринов.

Такъв координационен център ще помогне за по-бързи реакции при катастрофи като тази в тунал на АМ „Хемус“. 

Според министър Мледенов в конкретния случай АПИ е предприела светкавични действия да засили вентилационните системи на тунела, и в рамките на 20 минути шофьорите са били изведени от тунела.

„Проблемът е, че на АМ Хемус при тунел „Витиня“ работи само едната тръба заради ремонт на другата. По обходния маршрут движението е натоварено и това доведе до затруднения при извеждането на шофьорите от тунела. Въпреки това автомобили бяха пренасочвани още от Враца към София през Своге“, съобщи Маринов.

По отношение на 16-годишното момче, подготвяло атентат в Пловдив, Маринов коментира, че не би искал това дете да влиза в обществения фокус, за да може да се адаптира обратно в средата си.

„С това дете отсега нататък трябва да се работи така, че да се изведе от средата, в която бе попаднало“, допълни вътрешният министър. Информационна кампания срещу тероризма се прави непрекъснато и такива подобни мерки са залегнали в Закона срещу тероризма. Там е разписано всяка една институция какво трябва да прави“, смята Маринов.

„В конкретния случай на момчето е ясно, че то е подготвяло и събирало необходими съставки за създаване на взрив, затова ДАНС е реагирало навреме. Колегите са преценили, че случаят не търпи отлагане, така Маринов коментира задържането на момчето и претърсването на тавана на къщата му. И родителите са наблюдавали детето си и са видели промяна в поведението му, затова са сигнализирали ДАНС. Службите са работили в пълен синхрон по случая“, уточни той.

- реклама -