Маринов, граница, ГКПП "Капитан Андреево", мигранти, Турция, обстановка
Снимка: БГНЕС

Младен Маринов: На границата с Турция засега всичко е спокойно – Видео

На ГКПП „Капитан Андреево“ ситуацията е спокойна.

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Тази вечер той инспектира мерките, които се взимат за охрана на границата с Турция.

България засили с жандармерия контрола по границата с Турция заради струпване на имигранти в района на Одрин. Контролът е видимо засилен и от турската страна на границата между Одрин и Капъкуле, заяви Маринов. В същото време той подчерта, че ситуацията в южната ни съседка никак не е спокойна заради движението на мигранти в посока Одрин, а оттам към България и Гърция.

Снимка: БГНЕС

Въпреки това, Маринов съобщи, че Турция спазва споразумението с ЕС.

Той увери, че по границата са съсредоточени достатъчно сили, а при нужда, могат да се включат и допълнителни сили от армията. Младен Маринов поддържа непрекъсната връзка с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Младен Маринов посочи, че в момента проблемите са на гръцката граница. Властите там правят опити да не допуснат незаконни преминавания на границата.

„Ние сме в готовност. Виждате, че полицейските сили са тук“, подчерта той и добави, че към момента не се налага използването на армията.

От МВР уточниха, че засиленото полицейско присъствие ще остане на границата с Турция докато е необходимо.

По отношение на миграцията не трябва да се търси политически ефект и да се политизира, трябва да сме единни. Тези проблеми не зависят от вътрешната обстановка в България. „Единственото, което трябва да направим, е да сме готови и да направим така, че Европа да разбере, че Турция се нуждае от подкрепа“, обобщи вътрешният министър.

Заради засиления граничен контрол има струпване на автомобили на ГКПП „Капитан Андреево“.

Директорът на „Гранична полиция“ Светлан Кичиков обобщи, че днес има само един опит за пробив на мигранти на зелената ни граница.

„Към момента няма пряка опасност за България“, увериха от правителствената пресслужба след телефонния разговор.

 

- реклама -