Фолксваген
сн. БГНЕС

Министър Караниколов: България може да предложи инвестиция на „Фолксваген“

България може да предложи инвестиция на „Фолксваген“ у нас. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов ден след като стана ясно, че германският автомобилостроител се отказва да строи завод в Турция. Причините се оказаха икономически мотивирани с последиците от Covid-кризата. България беше една от държавите в плановете на „Фолксваген“.

„Възможно е България да разговаря за инвестиция на „Фолксваген“, но под друга форма. Щом не сме отказани, значи имаме шанс“, стана ясно от думите на Караниколов, цитиран от БНР.

сн. БГНЕС

Според Росен Плевнелиев, който сега в Управителния съвет на Автомобилния клъстер, България може да предложи развоен център за до 5000 души.

Германският автомобилостроител „Фолксваген“ трябваше да осигури 4000 работни места в региона на западната турска провинция Маниса. Заводът в Маниса трябваше да произвежда до 300 000 коли годишно, а проектът беше на стойност 1,3 млрд. евро. От „Фолксваген“ обаче посочиха, че при сегашния контекст не е необходимо създаване на нови мощности. Планираните проекти за коли ще бъдат прехвърлени към производствени съоръжения, с които концернът вече разполага. Сегашният контекст, според концерна е сривът в световното търсене на автомобили заради коронавируса.

сн. БГНЕС

Според Плевнелиев сред причините компанията да се откаже е Турция, защото демокрацията в страната е в упадък.

Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Емил Караниколов присъстваха на символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър в „София тех парк“.

- реклама -