Министърът на енергетиката: Преговорите с „Газпром“ вече са наложителни (Видео)

Кризисният щаб по енергетика заседава за първи път с участието и на синдикални, работодателски и браншови организации, откакто беше създаден от служебния кабинет в началото на август. След заседанието излязоха пред медиите с обобщение.

„Вече този кризисен щаб работи активно около три седмици. Проблемите, които са натрупани, са наистина много.

Първоначално беше необходимо щабът да събере информация, за да можем да преминем към реални стъпки и решения.

Започнахме да работим първо по въпроса с интерконектора с Гърция. За съжаление е изгубено много време, през което реално нищо не е правено. Проблемът вече е решен“.

Това заяви на брифинг служебният министър на транспорта Христо Алексиев след заседанието на Кризисният щаб по енергетиката.

Втората тема е стабилизирането на „Булгаргаз“ – каквито и доставки искаме да осигурим, те трябва да бъдат платени и авансирани.

Оттук нататък трябва да работим по следващата част – да осигурим достатъчно количества газ на добри и поносими цени.

За септември има осигурени, но от октомври нататък вече няма такива, уточни той.

„Започваме преговори с Азербайджан за допълнителни количества газ. В следващите 2 седмици се надявам да постигнем успехи“. Това съобщи вицепремиерът и служебен министър на енергетиката Росен Христов. Той добави, че има индикации от турски компании за интерес да доставят газ. „Започваме преговори и с тях“, обяви той.

В „Топлофикация София“ се създава работна група от финансови и технически експери за пълно перструктуриране на предприятеието и намиране на инвестиции за преоборудването му, стана ясно още от думите на министъра.

„В момента фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът сме го взели на ръчно управление“, добави служебният вицепремиер. „В петък получихме линеен график за получаване на документите и завършване на строителните работи. Поети са ангажименти, включително пред президента, че интерконекторът ще бъде пуснат от 1 октомври“, потвърди той.

Министърът припомни и че са успели да договорят доставката на 1 от танкерите с втеченен газ от американска компания. „Тук главното беше липсата на терминали. Успяхме да организираме свободен слот за доставка през октомври в Турция. За съжаление останалите танкери, въпреки че офертата беше атрактивна,не можем да се възползваме, защото свободните терминали са на такава цена, че у нас крайният продукт ще е неизгоден“, посочи Христов.

И още – служебното правителство е в условия да не може да компенсира бизнеса, защото няма Народно събрание. Ако бизнесът има предложения, те ще ги подготвят, обяви още министърът.

Бизнесът

Не можем да работим на тези нива на природен газ“, посочи в изявление след заседанието на Кризисния щаб Васил Велев, предс. на УС на Асоциацята на индустриалния капитал в България. „В Турция е под 11 лв., в Сърбия е 90лв. За сравнение – парното в София – неговите 40% са определени при 120 лв. на мегаватчас – августовската цена е близо 300 лв за мегаватчас.

Ние направихме сметки с данните, които разполагаме, и смятаме, че 200 лв. на мегаватчас е постижимо, а 250 лв е пределна цена и трябва да се търсят възможности за компенсиране“, посочи Велев. Според него 200лв е простимо при реактивиране на доставки от “Газпром Експорт”.

„Ние нямаме алтернатива на доставките на „Газпром експорт“ в ценово отношение“, категоричен бе Велев.

По думите му губим почти 180 млн. всеки месец – почти същото количество ще можем да икономисваме и от договора с азерите, ако наистина влезе в действие интерконекторът на 1-ви октомври.

Синдикатите

Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“, коментира: „Това, което беше чуто от страна на бизнеса е, че при цена от над 250 лв за цена на газа означава затваряне на предприятия.

Напомням, че България е с най-високите нива на енергийна бедност в целия ЕС, а все още нямаме разработена дефиниция за “енергийно бедни” граждани, така че те да могат да бъдат подпомагани не с целеви помощи за отопление, а за редовните месечни плащания за електричество и газ.

Това, което стана ясно е, че дори за компенсациите за бизнеса вече трудно  се намират средства за компенсация“.

Синдикатите настояват да се гарантира доставка на възможно най-евтиния газ. „И второ – във връзка с цената на тока – искаме да се настоява пред ЕК да имаме право като държава да ограничим износа си на ток“.

Според Григорова България може да обезпечи нуждите си от електоенергия, ако не изнася всичко и ако не всичко се търгува на борсите.

Тя акцентира още и на нуждата от компенсация на градския транспорт, за да не остане страната без публичен транспорт. Тази тема отново ще стане особено болезнена в края на годината, тъй като средствата, които бяха заделени през актуализацията на бюджета, ще бъдат изчерпани, предупреди Ваня Гргорова.

- реклама -