Митьо Очите
сн. Фейсбук

Миналото на Митьо Очите

Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, е роден на 19 септември 1972 г. в Несебър. В подземния свят влиза като охранител на ВИС в курорта „Дюни“, по-късно се подвизава сред гардовете на близкия приятел на Иван Славков – бизнесмена Пламен Тимев-Ганди. Според криминалното му досие, името му се свърза с въоражени грабежи, разпространение на наркотици и отвличания.

Желязков се превърна в първия признал се за тартор на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, след като сключи споразумение с прокурата през 2010-та година и бе осъден на 4 години и 10 месеца. Тогава Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество отне на несебърския бос голяма част от движимото и недвижимото имущество.

12049581_149432022068227_9152172479738348127_n
сн. Фейсбук

На 9 ноември 2001 г. срещу Димитър Желязков беше извършен атентат в Несебър, при който загинаха съпругата му Тянка, брат й Славчо и бодигардът Николай Бъчваров. Според една от версиите атентатът е поръчан от столичния отговорник за наркотиците в СИК Евгени Стефанов-Женята, който няколко години по-късно бе разстрелян пред софийски фитнесклуб.

Годините, които Очите прекара в завтора бяха изпъстрени със скандали, включително той бе заснет да пирува край барбекю, докато уж излежаваше присъдата си в затворническата килия в Казичене. Тогава стана ясно, че режима му е бил сменен с по-лек. След скандала Очите бе преместен в затвора в Белене.

Последно Митьо Очите влезе в съдебната зала като свидетел по делото срещу Златомир Иванов-Баретата и Ивайло Борисов-Ториното за разпространение на наркотици по морето.

Ето и част от хронология на по-ранните арестите на Димитър Желязков – Очите:

Януари 2001 г. – след взрив пред бар в Бургас.

Май 2001 г. – когато са отвлечени двама созополски наркодилъри, защото търгували с дрога без да отделят проценти за Митьо-Очите

Януари 2005 г. – в Стара Загора, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и групировката на Златомир Иванов – Баретата.

Юли 2005 г. – за разпит след бомбения атентат в Обзор, при който загиват 2-годишната дъщеря и съпругата на концесионера на местния плаж Рали Пенков.

Септември 2005 г. – заради въоръжен грабеж и бой с хора на току що застреляния Георги Илиев, станал край Харманли година по-рано.

Октомври 2005 г. – полицията претърсва дома му, а после го арестува, заедно с 60 негови гости, докато празнува имен ден в заведение в Бургас. Поставен е под наблюдение.

Ноември 2005 г. – след като се сбил с охранителите си в хотел „България“ в Бургас. Тогава проверяват алибито му заради убийството на търговеца-лихвар Володя Герговски, извършено в софийския квартал „Стрелбище“.

- реклама -