Бърнард Мейдоф

Милиардерите, които изгубиха всичко: Бърнард Мейдоф – кралят на пирамидата

Цялата тежест на закона се стоварва върху Бърнард Мейдоф на 11 декември 2008 г.

Арестуван в луксозния си апартамент в Манхатън за 7 милиона долара, създателят на най-голямата финансова пирамида в света признава емоционално пред синовете си, че всичко е било една голяма лъжа. По онова време разследващите говорят за „шокираща измама, която изглежда има епични пропорции“ и, както се оказва след това, техните подозрения се потвърждават.

Системата на Мейдоф е финансова пирамида по „схемата на Понци“ – най-голямата в историята досега. От пирамидата около 3 милиона души в цял свят изгубиха общо 64,8 милиарда долара.

Мейдоф беше осъден на 150 години затвор за финансови манипулации с ценни книжа, пране на пари, измама и даване на лъжливи показания.

Сред жертвите му са някои от най-обичаните звезди на Холивуд – Стивън Спилбърг, Джон Малкович, Кевин Бейкън и Кийра Седжуик.

Смятаният за легенда на Уолстрийт Мейдоф е роден в еврейско семейство в Ню Йорк през 1938 г. Завършва колежа Hofstra в Ню Йорк с бакалавърска степен по политически науки.

На 22 години Мейдоф влага 5000 долара в първото си бизнес начинание — инвестиционна компания, която за десетилетие печели множество клиенти. Впуска се в инвестиционното банкиране и в началото на 90-те вече е един от най-уважаваните бизнесмени на Уолстрийт.

Мейдоф е сред създателите на Американската фондова борса NASDAQ, която се занимава с продажбата на ценни книжа. Мейдоф се нарежда сред 25-те най-големи играчи на Уолстрийт. Дори го наричат „стълб на Уолстрийт“ и „пионер в електронната търговия на фондовата борса“.

През цялото време дава милиони за благотворителност, подкрепя финансово театри, музеи, образователни институции и еврейски организации. Прави и сериозни дарения за предизборните кампании на водещи американските политици, предимно от Демократическата партия.

В разгара на световната икономическа криза през 2008/2009 г. Мейдоф е арестуван в Ню Йорк по обвинение, че е организирал голяма измамна схема чрез фирмата си за финансови услуги. На следващия ден Федералният съд в Манхатан замразява активите на компанията, като ѝ назначава синдик с цел да предпази доколкото е възможно инвеститорите в измамната схема.

Истината излиза наяве, когато високопоставени служители в компанията съобщават пред прокуратурата за неговото самопризнание, че „всичко е било една голяма лъжа“ и че „новата гигантска схема на Понци“ е реализирала „загуби“ в размер на 50 млрд. долара. В случая „инвестиционната компания“ на Мейдоф акумулира средства, като обещава много висок дивидент, без да инвестира в каквито и да било активи. На първите „инвеститори“ се изплаща „дивидент“ от постъпленията от новите участници в схемата и се разчита на непрекъснат приток на инвеститори.

Според обвинението общата сума, с която финансовата пирамида завлича многобройните си клиенти, възлиза на 64,8 млрд. долара.

През 2017 г. името на Бърнард Мейдоф отново се появи в медиите, след като се оказа, че докато излежава наказанието си в щата Северна Каролина, той е монополизирал нелегалната търговия с какао в затвора.

„В определен момент той монополизира пазара на топло какао. Той изкупи от лавката в затвора всички пакетчета с какао на прах Сюис Мис (Swiss Miss) и ги продаваше на печалба в двора на затвора“, посочи журналистът Стивън Фишман, който посещавал „афериста на века“ в затвора. „Мадоф направи така, че всеки желаещ да пие горещо какао трябваше да се обръща само към Бърни“, изтъкна той.

- реклама -