опита Бъчварова бежанци граница ограда финансиране

Мигранти с по 10 опита да преминат границата (ВИДЕО)

В последната седмица се наблюдава тенденция хора да опитват многократно да преминават границата към Сърбия. „Потретвани и подесетвани” са опитите да се пресече границата, обясни Бъчварова и продължи: „Ние полагаме много усилия там, от сръбска страна също има засилени мерки и на практика това се оказва невъзможно”.

Като цяло се запазва тенденцията за снижаване на натиска по българо-турската граница. Министър Бъчварова посочи, че това не означава, че не регистрираме преминавания. Обикновено през територията на граничните пунктове мигрантите се укриват в някакви превозни средства. През последната седмица по-голяма група беше заловена във влакова композиция, припомни вицепремиерът.

Към момента има 21 човека, които са релокирани, всичките са от Гърция, поясни министърът на вътрешните работи. И допълни, че България има ангажимент да приема мигранти от Италия, но списъкът на хората, които ни предлагат, не отговарят на изискванията ни, ние отказваме да ги приемем. Сред изискванията ни са те да бъдат семейства, допълни Бъчварова.

Охраната по границите

Към момента в България има допълнително 130 служители на Фронтекс. Досега те са били 47 на граничните пунктове и част от патрулите на втора линия.

На въпрос дали има промяна по отношение на заплахите за България, свързани с тероризма, вътрешният министър отново потвърди, че няма информация за пряка заплаха към България. Тя посочи, че се провеждат учения, които са „изключително полезни“.

Още по темата вижте във видеото:

- реклама -