българи ,участие програма трети ден олимпиада

Руските атлети без право да участват на Олимпийските игри в Рио

Международната лекоатлетическа федерация (IAAF) реши да не отменя наказанието за руските атлети, които няма да имат право да участват на Олимпийските игри в Рио. Това съобщи днес Михаил Бутов, генерален секретар на Руската атлетическа федерация.

Заради големия скандал с употребата на допинг и фалшифицирането на проби от страна на Руската антидопингова лаборатория, всички руски атлети бяха спрени от участие в международни първенства, включително и Олимпиадата в Рио. Руснаците обжалваха наказанието и се надяваха техните лекоатлети да бъдат допуснати до Игрите, но това не се случи.

„Мога да кажа, че наказанието остава. Засега не мога да коментирам нищо повече“, каза Бутов, цитиран от ТАСС.

„Изключително сме разочаровани от безпрецедентното решение на IAAF, което оставя всички лекоатлети на една страна извън Олимпиадата“, коментира спортният министър на Русия Витали Мутко пред ТАСС.

Днес IAAF се събра във Виена, за да реши дали да отмени наказанието, наложено след редицата допинг скандали, свързани с руските лекоатлети, както и фалшифицирането на проби от страна на Руската антидопингова лаборатория.

Руснаците се надяваха забраната за участия на международни първенства да бъде отменена и техните атлети да могат да участват на Олимпийските игри в Рио. Но това не се случи и в Бразилия няма да видим представители на Русия в леката атлетика.

Мутко: „Изключително сме разочаровани от решението на IAAF да не отмени наказанието, което създава безпрецедентната ситуация всички лекоатлети на една страна да не участват на Олимпиада. Ние обаче не сме изненадани от това решение и ще реагираме“

Междувременно стана ясно, че голямата звезда на руската атлетика и световна рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева ще обжалва решението на IAAF в съда. Най-вероятно тя ще бъде последвана и от Руската атлетическа федерация, която ще търси съдебна отмяна на забраната за участие на Олимпиадата на нейните спортисти.

- реклама -