ГКПП "Калотина", акция, Гешев, Иванов, корупция митничари, граничари, подкупи, ГКПП "Калотина", Милева ,Банков Западни покрайнини българи Захариева

Между 800 и 1000 евро събирали митничарите на „Калотина“ за една смяна, заделяли по 50 евро за началника – Видео

15 митничари, четирима гранични полицаи и шефа на ГКПП „Калотина“ са привлечени като обвиняеми след вчерашната акция на граничния пункт.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Разследването е започнало през май 2019 г. след подадени множество сигнали от граждани, че на същите са им искани парични суми под формата на такса „Почерпка“, заяви Милева. Събрани са доказателства, че групата действа от началото на 2019 г. В нея участват и митнически инспектори, и гранични полицаи. Структурата е пирамидална. Целта на исканите парични суми била да не се извършва проверка с рентген или щателна митническа проверка.

Искането на подкупите ставало директно или чрез мимики и жестове.

Средно по 800 до 1000 евро се събирала на смяна, като разпределението ставало: всеки митнически инспектор заделял по 50 евро, която предавал на началника на митническия пункт, а останалото между другите участници.

Снимка: БГНЕС

Привлечени са 20 лица, като сред тях е началникът на митническия пункт „Калотина“. Повдигнати са обвинения на 15 митнически инспектора, както и на четирима гранични полицаи. От домовете са иззети наркотични вещества, митнически пломби и парични средства в левове, турски лири и евро“, каза Сийка Милева.

Тя съобщи и, че ако шофьорите са давали по-голяма банкнота, то им е било връщано ресто.

„Вчера беше нормален работен ден за спецпрокуратура“, отчете ръководителят й Димитър Петров. „Нашето призвание е борбата ни с корупцията“, допълни той.

Снимка: БГНЕС

Без да платиш…само ако прелетиш!

„Това, което мога да кажа, е че в оперативен план в дирекцията постъпиха множество сигнали от множество граждани, повечето турски граждани, които дойдоха треперейки и казаха, че през пункт „Калотина“ не е възможно да минеш, ако не платиш. Можело да прелетиш, повтарям – прелетиш“.

Това съобщи Стефан Банков от „Вътрешна сигурност“ на МВР.

Снимка: БГНЕС

Това е огромно чувство на безнаказаност. Както полицейските служители, така и митническите инспектори не дават шанс на гражданите да преминават, арогантни са в поведението си, дори им вземат монети, когато не им достигат пари, развалят пари. Две от лицата, високостоящи, си позволяваха да пътуват по 700 км. всеки ден, за да работят“, допълни още Банков.

- реклама -