коронавирус
сн. БГНЕС

Медици разтревожени от необичайни усложнения при малки деца с COVID-19

Италиански и британски медицински експерти разследват възможна връзка между пандемията от новия коронавирус и прояви на тежки възпалителни процеси сред малки деца, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Лекари в Северна Италия, която е сред най-засегнатите области в света, съобщават за необичайно висок брой деца под деветгодишна възраст с тежки прояви на симптоми на болестта на Кавазаки, характерна досега предимно за някои части на Азия.

И медици във Великобритания забелязват сходна тенденция.

сн. БГНЕС

На пресконференция в понеделник британския здравен министър Мат Ханкок призна, че е „много разтревожен“ и че здравните власти следят внимателно проблема.

Болестта на Кавазаки, чиято причина не е установена, често засяга деца под петгодишна възраст и се проявява с треска, кожни обриви, подуване на жлезите и в тежките случаи – възпаление на коронарните артерии.

Главният лекар на Англия Стивън Поуис каза, че все още е рано да се говори със сигурност за връзка между повишения брой пациенти с болестта на Кавазаки напоследък и Ковид-19. „Не сме сигурни в момента“, каза той.

В болница в северния италиански град Бергамо има над двадесет случая на тежки съдови възпаления през последния месец, шест пъти повече, отколкото обикновено се регистрират за година, каза детският кардиолог Матео Чуфреда от болница „Йоан XXIII“. Той допълни, че само няколко от децата с васкуларни възпаления са дали положителен тест за новия коронавирус, но детски кардиолози от Мадрид и Лисабон споделили с него, че имали подобни случаи. Той помолил колегите си да документират всички такива случаи, за да се установи дали има връзка между болестта на Кавазаки и Ковид-19.

Д-р Чуфреда даде пример с деветгодишно дете, което постъпило на 21 март в болницата с висока температура и ниско съдържание на кислород в кръвта. То дало отрицателен тест за коронавируса. На скенер се установило, че има тежко възпаление на коронарна артерия, симптом за болестта на Кавазаки, както и тежко мултиорганно възпаление, което освен сърцето, обхващало и белите дробове.

Детето било в толкова сериозно състояние, че лекарят се опасявал дали ще оцелее, но само в рамките на няколко дни състоянието му изненадващо се подобрило.

 

- реклама -