Мая Манолова, съди, България, Страсбург, подслушване
Снимка: Кадър Нова телевизия

Мая Манолова се закани да съди България в Страсбург заради данни за подслушване

Мая Манолова определи като „грандиозно посегателство“ данните за подслушване на политици след като беше публикуван списък със 130 имена, за които се твърди, че са били подслушвани. Лидерът на ИБГНИ се закани, че ще съди страната ни в Страсбург.

„След като списъкът с подслушваните лица излезе в публичното пространство, ни се обадиха много хора от протестите – граждани и журналисти, с настояване това грубо показване на техните права да бъде разобличено и наказано. Става дума за незаконно класифициране на информацията за подслушване на 130 лица, защото и самото подслушване е незаконно, Спецпрокуратурата е поискала от Спецсъда да бъдат подслушвани с абсурдното обвинение за организирана престъпна група за преврат, метеж, въоръжено въстание. Спецпрокуратурата извършва възмутително, безобразно действие, да твърди, че хора, които участват в граждански протести, извършват преврат“, заяви Манолова на брифинг пред медиите, като уточни, че който гражданин иска, може да се включи в иска в съда в Страсбург.

Тя поиска държавните органи, които са участвали в това, да получат санкции, както „това безобразие да бъде прекратено“.

„На мен не ми е известно да има друга европейска държава, която уж по законен начин да подслушва само заради поискана оставка на правителството. Това е техният грях, поискаха оставка на Борисов“, посочи тя.

По думите й това е скандал с международно измерение.

- реклама -