Омбудсманът

Мая Манолова се отказва от надпреварата за президент

Мая Манолова си направи самоотвод и се отказа от надпреварата за президент. Омбудсманът заяви, че не иска да участва в „предрешено съревнование“, в писмо изпратено до БСП и медиите.
Манолова беше номинирана от редица местни структури на червената партия, заедно с ген. Румен Радев, който е фаворит за кандидат президент на ръководствата на БСП и АБВ.

Защо се отказва?

Евентуална кандидатура на Мая Манолова за държавен глава щеше да е в законов разрез с нейния пост на Омбудсман. За да представи своята визия за „Дондуков“ 2 пред насрочения за утре партийен пленум, Манолова трябваше да подаде оставка. Според Изборния кодекс и Закона за омбудсмана, тя не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция.
При фаворитизирането на ген. Радев шансовете на Манолова да стане официалния кандидат на левицата не бяха големи. Ето защо тя смята, че „правилата в политическата игра на „Позитано“ 20 не са честни, а са подменени от тайни договорки и „лични номинации.“
Омбудсманът заявява, че е станала жертва на приятелски огън и именно заради подобно поведение доверието в политическата система продължава да се срива.
Ето и пълния текст на писмото, написано то Мая Манолова:

„Скъпи приятели, Благодаря на всички, които изразиха доверие към мен – стотици партийни структури, граждански движения и неправителствени организации, и ме номинираха за кандидат за президент. Съпричастна съм към вашите принципни позиции и вяра в каузата на България; към вашите очаквания за състезание по честни правила и съревнование на идеи при определянето на кандидата за президент.

За съжаление се видя, че правилата не са честни, а са подменени от тайни договорки и „лични номинации“. Създаде се усещане, че съревнованието не е по идеи, а по интриги.

Аз не участвам в задкулисни сделки, не желая да съм „лична“ номинация на когото и да е, а да бъда участник в един демократичен избор. Напоследък чух за себе си много неща – все „приятелски огън“. Аз не участвам в братоубийствени войни! Те са пагубни за своите инициатори и рушат доверието на гражданите в политическата система.

Това поведение през годините вече нанесе катастрофални вреди – разтвори се огромна бездна между гражданите и политиците.

Дала съм обет, че ще работя за гражданите! И ще продължа да го правя занапред, независимо от позицията, която заемам. Отказвам да участвам в предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки.“

С уважение: Мая Манолова
- реклама -