Мартин Шулц

Мартин Шулц иска среща с новоизбрания президент Радев заради бежанците

Отиващият си председател на Европейския парламент Мартин Шулц изрази желание да обсъди с новоизбрания президент Румен Радев позицията му спрямо мигрантите и отношенията с Русия.

Става дума за изказванията на държавния глава за лимит на бежанци, за по-твърд подход срещу нелегалното пресичане на границата и че няма да позволи България да се превърне в „буферна зона на Европа“.

Позицията на Радев по време на предизборната кампания

Още дори преди началото на предизборната кампания, тогава още кандидат за държавен глава, Румен Радев сподели своите виждания относно проблема с миграцията.

Той настоя да се обяви лимит на броя бежанци, които България ще приеме и след достигане на този лимит границите на държавата да бъдат затворени. Според него страната ни трябва да определи ясни и точни критерии за интеграция на бежанците, каза още генерал Радев.

Румен Радев„Има голяма опасност България да се превърне в буферна зона на ЕС, в голям център за мигранти. Точно заради това България не трябва да чака ЕС да вземе мерки за овладяване на мигрантската криза, а да предприеме реални действия“, заяви тогава ген. Радев.
Той се обяви и за отмяна на на Дъблинското споразумение и да се договори със страните, откъдето идват повечето икономически мигранти, за връщането им.

- реклама -