Маркет линкс, партии, парламент
сн. БГНЕС

„Маркет линкс“: Пет партии влизат със сигурност в парламента, две са на ръба

Остава седмица до редовните парламентарни избори. Дистанцията между основните политически играчи се запазва.

ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“. Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“.

„Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба.

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната, в периода 18 – 25 март 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи.

От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.

Социологът Добромир Живков обясни в ефира на бТВ, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота.

По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени.

Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас. „Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, допълни Живков.

Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

„От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател“, каза социологът. Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие.

- реклама -