Габриел Вълчев IT специалисти

Мария Габриел: В Европа има недостиг от 300 хиляди IT специалисти!

В Европа има недостиг на 300 хил. IT специалисти и България може да бъде лидер за справянето с това предизвикателство.

Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел след откриването на Националната програма „Обучение и IT кариера“. То е част от Европейската седмица на професионалните умения, предаде  „Фокус“.

Символичният старт на програмата бе даден от еврокомисарят Мария Габриел и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Тя ще даде възможност на 250 български ученици от цялата страна за безплатно тригодишно обучение по професия „Приложен програмист“. „В момента в Европа има недостиг от 300 хил. IT специалисти, а нашите анализи показват, че до 2020 г. тази цифра ще бъде 500 хил.

Днешното събитие е прекрасен пример как можем да отговорим на това предизвикателство, защото само когато има връзка между училището, университета и бизнес пазара на труда, можем да имаме подготвени специалисти. И нещо повече – те да владеят новите цифрови технологии, защото други стряскащи цифри, с които разполагаме, са, че след 2020 г. над 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения, а в момента само 37% от активната работна сила на Европа ги притежава.

Това е едно невероятно предизвикателство, но всички заедно можем да направим така, че да се справим с него. Защото новите технологии вече не са само за IT специалистите. Те са част от ежедневието ни и променят начина ни на работа, учене и живеене. Затова изказвам възхищение към младите хора на България, че приемат това предизвикателство не със страх, а с мотивация. И поздравления за България, че показва как институциите могат да бъдат мост между партньорите.

Министър Вълчев обясни, че в програмата са включени пет професионални гимназии и четири висши училища, като целта й е да разшири базата от софтуер специалисти.

„Програмата ще започне с 250 ученици, които са избрани от близо 1200 кандидатствали. Но предвиждаме още следващата година да увеличим обхвата й, тъй като виждаме, че има интерес. Самото обучение ще бъде 3 години – започва се от 9 клас и ще продължи до 11 клас, като уроците ще се провеждат в събота и неделя и през ваканциите, като обучението ще бъде присъствено и онлайн“, обясни той.

 

- реклама -