Истанбул избори Имамоглу резултати избирателна комисия

Мариан Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул за FN: Загубата на Ердоган е много болезнена

Президентът и председател на ПСР Реджеп Тайип Ердоган със сигурност ще трябва да обмисли основните причини за поражението в Истанбул, второ за по-малко от три месеца. Истанбул отиде в ръцете на опозицията с категорична победа и с гласовете на повече от 5 милиона избиратели. Ердоган ще трябва да вземе насериозно и новия кмет на Истанбул Екрем Имамоглу.

Как ще работят двамата, поема ли Турция по нов път и защо управляващата партия загуби доверието на хората?

С тези въпроси се обърнахме към Мариан Карагьозов – кореспондент на БНР в Истанбул.

Ето неговия анализ:

– Опозицията спечели Истанбул – означава ли това, че управляващата партия на Ердоган губи силните си позиции?

– Освен Истанбул, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеб Ердоган на 31 март загуби контрола и върху други големи градове – Анкара, Адана, Мерсин, Анталия. Измир от години е бастион опозиционната Народнорепубликанска партия, така че не бива да се включва в сметката. Загубата в Анкара се очакваше по време на кампанията. Още на изборите през 2014 г. Мансур Яваш, който спечели този път, получи много силен резултат и загуби едва с няколко хиляди гласа разлика, а опозицията твърдеше, че е имало нередности при отчитане на резултата.

Загубата в Истанбул е много болезнена поради огромното символно (мястото, откъдето стартира политическата кариера на президента Р. Т. Ердоган, град, управляван от четвърт век от консервативните сили), но най-вече икономическо значение на града.

В национален план ПСР остава най-голямата и мощна партия, с подкрепа, разпределена равномерно по цялата територия на страната. Вече обаче липсват първоначалният ентусиазъм, формацията загуби 6 от 10 най-големи града на страната и очевидно изпитва проблеми с привличането на нови млади избиратели.

Вследствие на кметските избори в Истанбул в Турция е налице нова политическа динамика и страната се намира в напълно различна ситуация от тази, в която беше само преди година. Нека си припомним, че след парламентарните и президентски избори на 24 юни 2018 г. опозицията изглеждаше напълно маргинализирана и никой не можеше да предвиди случващото се днес. Заради това Турция е толкова интересна за нас като журналисти и наблюдатели.

– Има ли шанс президентът отново да „финтира“ резултатите и за пореден път изборите да бъдат касирани?

  • – Силно се съмнявам. Първо, разликата между г-н Екрем Имамоглу и кандидата на ПСР г-н Бинали Йълдъръм на първите избори беше 13 000 гласа. Сега е 800 000. Разликата е огромна.

Второ, г-н Йълдъръм поздрави съперника си малко след обявяването на първите прогнозни резултати. Няколко часа по-късно президентът  Ердоган също поздрави г-н Екрем Имамоглу.

Ако до 15 часа днес (вторник, 25 юни 2019 г.) не бъдат внесени жалби пред областната избирателна комисия в Истанбул, резултатите ще станат официални и може в рамките на деня да се очаква дори връчване на мандат на новия кмет.

– Коя от политиките на Ердоган му коства победата в Истанбул?

На първо място вероятно са икономическите проблеми в последната година. Инфлацията е около 25%. Поскъпването на живота и на основни храни удари всички. Няма турска традиционна рецепта без картофи, лук, патладжан. Когато те струват по 7-8 лири килограма, хората са недоволни. Всеки четвърти млад човек е без работа. 

Второ, сред редиците на ПСР съществува определено недоволство от централизирането и вземането на всички решения от един много тесен кръг около президента.

Трето, по време на кампанията в началото на годината беше използван много остър език по отношение на кюрдските избиратели. Същевременно прокюрдската Демократична партия на народите не издигна свои кандидати в 11 големи градове в Западна Турция. Там партията има около 10% подкрепа. Тя се преля към опозиционните партии.

– Какво следва? Как опозиционния кмет Имамоглу ще работи с администрацията на Ердоган?

– В нощта на победата си Екрем Имамоглу отправи послание за сътрудничество към държавния глава в името на Истанбул. 25 от 39 районни кметове са от ПСР. Мнозинството от общинските съветници – също. Редица правомощия на общините се поделят с централната власт – министерствата в Анкара.

Тъй като в турската конституционна и политическа система вече (след промените, приети на референдума през април 2017 г. и влезли в сила след изборите миналата година) няма министър-председател, министрите са подчинени пряко на президента. В класическата си книга „Полупрезидентският режим“ френският политолог Морис Дюверже описва ситуацията на „съжителство“ във Франция между парламент, доминиран от една политическа сила, и президент, излъчен от друга. Това е като да имате съквартирант, с когото не се разбирате особено добре по някои въпроси. Съжителството със сигурност не е особено приятно за нито един от двамата, но „животът властно налага“… 

– И като цяло.. Ще се промени ли Турция след тези избори по някакъв начин?

– Подобни надежди, поне сред опозиционната половина от Турция, са осезаеми. Липсата на премиер вероятно означава, че Екрем Имамоглу е вторият най-важен политик в Турция след президента. Ако си представим една политическа кариера като геометрична фигура, възходът беше преди това, зенитът на Р. Т. Ердоган в политиката беше около 2011 г.

От около 2013 г. нататък той се движи по платото, по горната част на трапеца. Според редица наблюдатели изборите в Истанбул показват начало на низходяща тенденция. Някои кръгове дори заговориха за предсрочни избори. Както казахме в началото на нашия разговор, обстановката е много динамична. Предстои да видим как ще се развият отношенията със САЩ около сделката за руските ракетни комплекси С-400, отношенията с Русия около Сирия и справянето с икономическата криза. Всичко това може да има пряко отражение върху вътрешната политика на Турция. 

Мариан Карагьозов – кореспондент на БНР в Истанбул

- реклама -