Макрон

Макрон: Исканията на Борис Джонсън за Брекзит не са възможен вариант

Президентът на Франция Еманюел Макрон отхвърли исканията на британския си колега Борис Джонсън за нова сделка за Брекзит.

„Предоговарянето на сделката с Великобритания, според условията предложени напоследък от британците, не са реално съществуващ вариант. Мисля, че председателят Туск го казва достатъчно ясно“, каза Макрон пред репортери в Париж.

Борис Джонсън написа в писмо искания, сред които основното беше, да се премахне предпазната мярка (backstop) в договора, която предвижда Северна Ирландия да продължи да се подчинява на законите на ЕС в сфери като безопасността на храните, ако иска да продължи да има свободно преминаване без контролен режим през границата с Република Ирландия.

Макрон каза, че премахването на предпазната мярка е било обсъждано преди подписването на споразумението между Брюксел и Лондон и е било решено, че това „не е добър метод“.

Президентът на Франция каза още, че излизането на Великобритания от ЕС без сделка, ще бъде по вина на Лондон.

„Първо, британският народ гласува за излизане. Второ, британското правителство имаше възможността до последния момент да отмени действието на Член 50“, каза Макрон.

Според френския президент, идеята за референдум през 2016 г. е била лоша, защото правителството в Лондон е поискало от хората да изберат членство в ЕС или не „по един опростен начин, без да им кажат как ще стане това“.

- реклама -