ВМРО-ДПМНЕ спечели с крехко мнозинство изборите в Македония – ВИДЕО

Държавната избирателната комисия в Македония обяви предварителни резултати от гласуването във вчерашните предсрочни парламентарни избори.

ВМРО-ДПМНЕ ще има 51 депутати, а Социалдемократическият съюз – 49

В Народното събрание влизат и 4 албански формации – Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети с 10, Движението Беса с 5, Коалицията Албански алианс 3 и Демократическата партия на албанците на Мендух Тачи – двама народни представители.

Часове преди да станат известни окончателните резултати, СДСМ свика митинг пред сградата на правителството за да „отпразнува победата“.

Македония избори

Тези резултати ще доведат до много крехко мнозинство за ВМРО-ДПМНЕ

Най-вероятно партията на Никола Груевски ще получи подкрепата на ДСИ и ДПА. Общо те ще имат 63 народни представители в 120-местния парламент.

Македония избори

„Това е десета поредна победа за нашата партия“, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в първото си изявление след приключването на парламентарните избори. Той на първо място благодари на всички, че в „Македония са се провели поредните честни, демократични и свободни избори“. „Това е победа за Република Македония„, каза още той.

Вижте повече от изказването му във видеото:

Следва процес на сформиране на коалиции и правителство

„Македония е длъжна да върви напред. Трябва да сложим край на кризата, подчерта лидерът на партията и бивш премиер на страната. ВМРО-ДПМНЕ винаги ще застава на страната на народа и ще работи за държавните и за националните интереси, каквото и да се случи“, каза Груевски.

„На тези избори е очевидно, че СДСМ получи значителна подкрепа от албанския електорат. През следващите дни ще направим анализ и необходимите заключения от този факт“, каза Груевски.

СДСМ пък организира митинг пред сградата на правителството в Скопие и „отпразнува победата си“. Лидерът на СДСМ Зоран Заев дори каза, че неговата партия „към този час е спечелила един депутат повече в новия парламент от ВМРО-ДПМНЕ“.

Македонските елити и международната общност се придържат към общото мнение, че новото правителство трябва да се заеме с изваждане на страната от политическата криза, с икономиката и с урегулиране на проблемите около името на държавата, оспорвано от Гърция, заради което властите в Атина, блокират евроинтеграцията на страната.

Македония избори

Всички политически формации, участващи в изборите, определиха вчерашния вот като „свободен, демократичен и честен“.

Лидерът на ДСИ Али Ахмети изрази съжаление от „разпарчетосването на албанския електорат и неговата партизация в малки формации, защото те ще бъдат губещи“. „Винаги съм призовавал малките партии да се обединяват за да спечелят срещу ДСИ, но албанците да не са губещи в крайна сметка. С искрен гняв казвам, че на тези избори албанците загубиха мандати в парламента. ДСИ спечели тези избори, но аз винаги съм се интересувал от това албанците да спечелят и в този смисъл не ме радва победата на ДСИ“, каза Ахмети в щаба на партията в град Тетово и подчерта: ДСИ ще работи за пълна стабилност в страната.

„Като председател на ДПА поемам лична отговорност за лошия резултат на партията…Днес обаче има една друга победа. ДСИ загуби катастрофално сред албанския електорат. Движението Беса са истинският победител. Още сега искам да им кажа, че те ще имат нашата подкрепа“, каза лидерът на ДПА Мендух Тачи.

- реклама -