Майк Пенс, Губернатор на щата Индиана
Майк Пенс

Майк Пенс e кандидатът за поста вицепрезидент на Тръмп

Доналд Тръмп, кандидатът на Републиканската партия за президентските избори обяви, че като негов вицепрезидент ще се състезава Майк Пенс, губернатор на щата Индиана.

С това той сложи края на продължаващите със седмици спекулации за това, кой ще застане до него в надпреварата за Белия дом.

„Радвам се да обявя, че избрах губернатор Майк Пенс като свой вицепрезидент“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“. Той посочи, че повече подробности ще даде по време на пресконференция, насрочена за събота.

По-рано милиардерът и кандидат за президентската надпревара заяви, че ще съобщи името на своя партньор по време на пресконференция в петък. Тя беше отложена заради нападението в Ница, при което загинаха 84 души.

Кой е Майк Пенс?

Губернаторът на Индиана има прекарани 12 години в Камарата на представителите, голяма част от които в комитета й за външни дела. Той също така е бил начело на местен партиен комитет на консерваторите, прекарвайки известно време и в ръководството на Камарата. На поста губернатор застава през 2013 г.

Пенс, който е на 57 години, ще допринесе към двойката с опита си в Конгреса. Това е отговорът на критиките на някои противници на Тръмп, че той няма познания за държавното управление и работата с висшия законодателен орган.

Пенс е известен със своя хладнокръвен тон и премислени ходове, с което може да уравновеси импулсивния и често пъти нетактичен Тръмп.

Реакцията от щаба на Хилари Клинтън

Реакцията не закъсня. Пенс беше определин като „краен избор“.

„Доналд Тръмп удвои някои от своите най-притеснителни убеждения, избирайки изключително противоречив и непопулярен кандидат, известен с подкрепата си за дискриминационни политики и провалени икономически политики, които са в полза на милионерите и корпорациите за сметка на работещите семейства“, заяви председателят на кампанията на Клинтън Джон Подеста.

Кандидатурата на възприемания като дисциплиниран и относително дискретен консервативен християнин Пенс идва три дни преди откриването на конгреса на Републиканската партия в Кливлънд, Охайо, на която изборът на Тръмп за президентската надпревара трябва да бъде обявен официално.

- реклама -