германия, полиция, сблъсъци, Мюнхен
снимка: Pixabay

Лютив спрей и сблъсъци на протест срещу COVID мерките в Мюнхен

До сблъсъци с полицията в Мюнхен се стигна, след като близо 5000 души излязоха на протест срещу Covid мерките.

Демонстрантите са атакували полицията, която е използвала лютив спрей и палки при опитите си да ги спре.

11 души са арестувани и обвинени в нарушаване на обществения ред и опасно поведение, съобщи полицията в Мюнхен. Протестът срещу мерките срещу Covid рестрикциите не е бил регистриран предварително и не е получил разрешение от властите, затова се е наложило полицията да помоли хората да се разпръснат.

Вместо това те атакували органите на властта. Нападани са и журналисти. Един полицай е с тежки наранявания.

В същото време властите в Саксония предупредиха, че има сигнали за радикализиране на протестите срещу ваксините и мерките.

„С твърде дълго продължаващата пандемична обстановка все повече хора се радикализират“, заяви вътрешният министър на Саксония Роланд Вьорнер.

„Много хора загубиха поминъка си, други не издържат вече на изолацията и е нормално да има гняв, неразбиране, желание всичко това да свърши. От тези настроения се възползва крайно дясната сцена и тя все повече се смесва с протестиращи граждани, за да радикализира демонстрациите“, заяви Вьорнер.

Германия реши да затегне още мерките заради новия вариант на коронавируса Омикрон. Новите мерки обаче ще влязат в сила след Коледа – на 28 декември.

Затварят се дискотеки и барове, забранява се събирането на множество хора. Семейства и приятели могат да празнуват до 10 души заедно на затворено място, без да се броят децата под 14 години.

Източник: БНР

- реклама -