Лувърът

Лувърът затваря заради наводненията в Париж

Лувърът затваря врати в петък заради наводненията в Париж. Целта е да бъдат евакуирани някои от най-ценните произведенията на изкуството, които се съхраняват в подземните помещения на музея.

Тези хранилища на Лувъра са обезопасени с помпи против наводнения и врати, които не пропускат вода. Въпреки това експертите са решили да преместят творбите, след като само през вчерашния ден нивото на река Сена се покачи с цели пет метра.

Лувърът на брега на Сена е най-посещаваният музей в света и съхранява някои от най-ценните световни произведения на изкуството – от Мона Лиза до безценни египетски артефакти.

Лувърът

Управата на Лувъра планира да премести в нова сграда по-голяма част от своите експонати до края на 2019 г. Новото хранилище ще се намира край музея в град Ланс, Северна Франция.

По-рано днес, отново заради наводненията, затвори врати и друга забележителност на Париж – Музеят Орсе, който се намира на отсрещния бряг на реката, срещу Лувъра. В музея Орсе има картини на велики световни художници като Реноар, Мане, Ван Гог, Дега и Гоген.

- реклама -