Лукашенко, Беларус, клетва

Лукашенко поздрави украинците за националния им празник: Добросъседството ни е нерушимо

Президентът на Беларус Александър Лукашенко поздрави народа на Украйна по случай днешния Ден на независимостта, предаде БелТА, цитирайки пресслужбата на беларуския лидер.

„Убеден съм, че днешните противоречия не ще могат да разрушат вековните основи на искрените добросъседски отношения между народите на двете страни“, се казва в поздравлението.

Лукашенко изтъква, че Беларус и занапред ще продължи „да се обявява за запазване на съгласието, за развитие на приятелските, изпълнени с взаимно уважение контакти на всички равнища“.

Беларуският държавен лидер пожелава на украинците мирно небе, толерантност, мъжество, сила и успехи във възстановяването на достойния живот.

Военната инвазия на Русия в Украйна започна на 24 февруари, като руските сили нахлуха от няколко направления. Едно от тях беше северното – от територията на Беларус, където в продължение на три месеца преди това се провеждаха съвместни руско-беларуски военни учения. През март украинският железопътен оператор прекъсна физически жп връзките с Беларус. миналия месец украинските военни минираха пътища, които свързват двете държави, поради опасения от възможно ново нахлуване на руски или беларуски част от север.

- реклама -