Литийно шествие с „Черната Богородица“ в Несебър

Хиляди българи от всички краища на страната ще се включат днес в литийното шествие с чудотворната икона на Света Богородица преди утрешния празник на Несебър.

Колоната ще се предвожда от Сливенския митрополит Йоаникий и започва от древните порти, минава през централните улици в Стария град, за да стигне до “Успение Богородично”, където се съхранява.

Тази година тържествата в черквата ще бъдат още по-тържествени заради 125-годишнината от официалното му освещаване.

Всяка година шествието се превръща в истинска атракция за чужденците, някои от които също се включват в процесията.

Чудодейната икона “Света Богородица – Владетелката на живота” датира от XIII век. Известна е още като “Черната Богородица” заради тъмните цветове, с които е изписана.

Според преданията чудотворната ѝ сила многократно е спасявала града през вековете и затова се смята за покровителка на Несебър.

Поверието гласи, че помага за лечението на много болести, но най-много силата ѝ се проявявала при психични заболявания, помага на жените да заченат. За първи път иконата напусна пределите на Несебър преди 8 г., когато беше пренесена за 2 седмици в гръцкия град Неа Месемврия.

Тази година българката католическа църква подари на папа Франциск при гостуването му в България копие на несебърската икона.

Неслучайно светият отец произнесе молитвата “Царица Небесна” пред несебърската “Света Богородица”, която беше изнесена на централно място на площада пред Катедралния храм “Св. Александър Невски”.

- реклама -