НДК Банов Павлова ремонт зали

Вижте ремонта на НДК за председателството на България – Снимки, Видео

Министърът по европредседателството Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов показаха днес на журналисти ремонтираните зали на НДК.

 

Ремонтът на двореца е струвал 45 милиона лева. 12 милиона лева са изхарчени за системата за сигурност за европредседателството, която е една от най-добрите в Европа.

„Толкова дълги години не е правен никакъв сериозен ремонт. Инвестирахме и направихме всичко възможно официалният вход да бъде изцяло реновиран. Надявам се, че след тези 6 месеца председателство ще продължим да се радваме на силна конгресна дейност“, допълни още Боил Банов.

На две места са се появили течове, съобщи Банов и увери, че те вече са отстранени. „Тази сграда по принцип би трябвало да се затвори и да се отвори, когато трябва. С оглед на спецификата на НДК, тук дейностите не са спирали. Така че в условия на такъв глобален ремонт и на пълно протичане на всички дейности, е възможно някъде нещо да не бъде дооправено“, каза Банов. „Обектът представлява нещо уникално“, коментира министър Банов. Той съобщи още, че предстои и почистване на НДК като  това ще се случи по празниците.

Официалният вход ще е от към Вход 6, където делегатите ще престигат с коли. Тук във фоаето ще се дават и брифингите на официалните лица и ще се правят снимките за пред фоторепортерите.

Основната зала е №3, която е неознаваема и основна за провеждането на събития от председателството ни.

Това е залата, където беше направен опит за покушение над тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган. Тук столовете още са опаковани, но всичко останало е готово. Залата ще поеме 32 събития за 5 месеца.

Има и зали за работни срещи-това са залите 7,8 и 9. През всички зали ще преминат над 22 хиляди делегати и още много други гости.

Ако има съвпадения на срещи и събития за височайшите гости ще е отворена и резиденция Бояна.Журналистите ще разполагат с няколко помещения за работа- зала за пресконференции и отделни малки офиси с всичкото необходимо оборудване за работа.

Всички зали са готови с кабини за превод и необходимата техника.

Всички крушки в НДК са енергоспестяващи.

Министър Павлова заяви, че първата и голяма официална среща ще се проведе именно в НДК на 11 и 12 януари.

 

Рестраврирани са всички произведения на изкуството в НДК-картини и резби.

Помислено е и за изхранването на делегатите, направена е зала за кетъринг, но е предвидено и обяд в ресторант „Скай плаза“. За председателството е възстановена кухнята-майка на НДК, която не е работила от 13-ия конгрес на БКП.

Трескавата подготовка за председателството върви до последно, работници още слагат мебели, слагат лампи и връзват кабели.

 По Коледа НДК ще бъде затворено за официалон излъскване, за да е готово за гостите след нова година.

НДК Павлова Банов

 

- реклама -