Лили Кинг 100 м брус

Лили Кинг изпревари Ефимова на 100 метра бруст

Американката Лили Кинг спечели златен медал на 100 м брус, лишавайки от титлата руската плувкиня Юлия Ефимова, която остана втора. Това е първа Олимпиада за 19-годишната Кинг.

Лили Кинг записа нов олимпийски рекорд от 1:04:93

а Ефимова преплува дистанцията за 1,05.50. На трето място с бронзов медал остана друга американка – Кейти Мейли. Това е първи медал за САЩ в тази дисциплина след този на Меган Куон през 2000 г. в Сидни.

Освирквания за Ефимова

Преди старта на финала Ефимова бе освиркана от публиката. Първоначално тя бе отстранена от Олимпиадата, тъй като по-рано бе изтърпявала наказание за допинг, но спечели обжалването в Спортния арбитражен съд и получи правото да се състезава в Рио. По време на награждаването американките не поздравиха рускинята и по никакъв начин не общуваха с нея.

„Победата ми доказва, че можеш да се състезаваш чист и да печелиш. Щастлива съм, че скрих отношението си към Ефимова“, каза шампионката след финала.

„Лили е права. Хората трябва да говорят повече за тези неща. И със сигурност трябва да бъде направено нещо по-сериозно по темата. Тъжно е, че в днешния спорт има хора, които дават положителни допинг проби и им се позволява пак да се състезават. При това по няколко пъти“, коментира Майкъл Фелпс.

- реклама -