Балкани

В София Западните Балкани подписаха декларации за Зелен дневен ред и Общ регионален пазар

В рамките на Срещата на върха по Берлинския процес, лидерите нa страните от Западните Балкани в онлайн връзка подписаха Декларация относно Общия регионален пазар и Декларация относно Зеления дневен ред. Двата документа са сериозен успех за съвместното домакинство на България и на Република Северна Македония на Берлинския процес, тъй като те обединяват усилията на Западните Балкани за още по-тясното им приобщаване към нормите и стандартите на Европейския съюз, съобщават от правителствената пресслужба.

Декларацията относно Зеления дневен ред за Западните Балкани е в пълен синхрон с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, защитата на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона. Чрез документа страните от Западните Балкани демонстрират своята готовност и ангажираност към постигането на целите на Европейската зелена сделка, чрез значителен принос за амбициозния Зелен дневен ред за региона. Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в пет ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие.

Борисов: Целта ни е нула емисии

„Изключително благодарен съм и доволен от колегите, че се съгласиха да подпишем Софийска декларация за зелен дневен ред на страните от Западните Балкани. Защото страните членки от ЕС имаме твърд план за 2050 г. – нула емисии. Така че им благодаря, че още отсега действат по европейски, мислейки за екологията. И другото е декларацията за регионален пазар. Също наша идея, също наша мечта – колкото може повече от населението на Балканите да бъде с много по-високи доходи и да го задържим в този регион, коментира още Борисов. И благодари на немския канцлер Ангела Меркел, че е поканила страната ни да участва в Берлинския процес“, заяви премиера Борисов в заключителното си слово.

„В тази среща ме обхвана носталгия, защото само преди една година в центъра на София по време на нашето председателство дойдоха всички лидери от Балканите, до един. Дойдохме, обединихме се и дадохме път на перспективата за Балканите като цяло, не само за западните. Защото всичките тези 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. евро, дават възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали – обединяване във всяка една сфера – културна, жп и т.н.“, коментира още Борисов след срещата.

Заев
сн. БГНЕС

Привеждането на региона на Западните Балкани в съответствие с правилата на Единния пазар на ЕС и ангажирането му във всеобхватно регионално сътрудничество е съществен напредък в по-нататъшната интеграция в ЕС. Общият регионален пазар има за цел да свърже икономиките на Западните Балкани чрез свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. Декларацията насърчава също създаването на регионални цифрови, индустриални, инвестиционни и иновационни връзки. По-доброто свързване на икономиките на Западните Балкани в региона и с ЕС също така изисква силен ангажимент от тези страни за провеждане на реформи, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция и развитие на Общия регионален пазар на основата на достиженията на правото на ЕС, за да направят региона по-привлекателна инвестиционна зона. Не на последно място по-дълбоката икономическа интеграция на региона е от полза и за възстановяването му от кризата с COVID-19.

Новата визия за регионалното икономическо пространство е в пълно съответствие с наскоро представения от Европейската комисия Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани. Той е важен не само по отношение на финансовата подкрепа за региона, но и във връзка с включването на непосредственото съседство на ЕС в същия процес на възстановяване, през който трябва да преминат всички държави от ЕС.

- реклама -