Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна, Румен Радев, изказване, Крим
снимка: Facebook/ Dmytro Kuleba

Кулеба: Политиците, говорещи против военна помощ, създават проблеми за страната си

Позицията на българското правителство е странна – някои членове са „за“, а други „против“ изпращането на военна помощ за Украйна,

така че е в ръцете на българския кабинет да реши дали да предостави оръжие или не.

Това заяви в „Светът и ние“по БНТ  украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

„Всеки път, в който ни се отказва военна помощ, това са повече възможности за Русия да убива наши граждани, да унищожава домовете им и да ограбва собствеността им.

Така че тези, които говорят открито или тайно срещу изпращането на оръжия в Украйна, споделят вината.“ – заяви Кулеба.

Той се обърна към политиците, които говорят против осигуряването на военна помощ за Украйна: „Тези, които говорят против предоставянето на оръжия, създават проблеми за собствената си страна.

Ако войната не приключи, бежанският и икономическият натиск ще се увеличават, така че във ваш интерес е да ни помогнете – бежанците ще се върнат у дома си и мирът ще бъде възстановен.“ – подчерта той.

Украинският външен министър добави, че към момента страната му оценява като нисък риска от използване на ядрени оръжия от страна на Русия в Украйна и призова хората да не се поддават на страха.

„За момента мислим, че рискът е нисък.

Разбира се, не знаем какъв ще е вдругиден, но не трябва да позволим на страха да диктува как да се държим. Това би означавало, че Русия вече е победила.“ – заяви Кулеба.

Той очерта нещата, за които страната му не е склонна да направи компромис в преговорите с Русия:

„Украйна няма да се откаже от териториалната си цялост, от правото си сама да решава външната си политика.

Няма да позволим на руската армия да остане в териториите, окупирани след 24 февруари – това са червени линии, които не можем да прекосим.

Преговорите започнаха с ултиматум от Русия – когато Русия престане да поставя ултиматуми, а започне да предлага решения, може да имаме някакви резултати.“ – каза той.

Дмитро Кулеба сподели още, че семейството му се намира на безопасно място и той няма да прекара великденските празници с тях.

„Искам да пожелая Светъл Великден и мир на всички българи. И имам християнска молба – молете се за Украйна и накарайте вашите политици да вземат правилното решение!“ – каза той.

- реклама -