Лагард Борисов поздравление

Кристин Лагард ще бъде съдена заради аферата „Тапие“

Френски съд взе решение изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард да бъде съдена заради аферата „Тапие“, в рамките на която френската държава изплаща голяма сума като компенсации на бизнесмена Бернар Тапие.

Върховният апелационен съд на Франция отхвърли обжалването на Лагард върху решението тя да бъде дадена на съд заради действията й по време на събитията, в рамките на които Тапие получи от властите 404 млн. евро от парите на данъкоплатците през 2008 г.

Разследването

Официалното разследване срещу изпълнителния директор на МВФ започна през 2014 г. по обвинения в проявена небрежност в рамките на мащабен скандал, в който бизнесменът Тапие обвини друга банка в измама при продажбата на компанията „Адидас“ през 90-те.

Ако бъде осъдена, Лагард може да получи ефективна присъда от една година затвор, както и глоба в размер на 15 000 евро. Тя отрича обвиненията срещу нея, посочвайки, че е действала по нарежданията на тогавашния президент Никола Саркози.

През 2008 г., когато заема поста на френски финансов министър, тя разпорежда да бъде проведен арбитраж в спора между Тапие и банката „Credit Lyonnais“, част от която е собственост на държавата. В резултат на арбитража Тапие получава 404 млн. евро, изплатена му от държавна институция.

Тапие трябваше да върне сумата до февруари 2015 г.

- реклама -