Ким Чен-нам

Кремират тялото на Ким Чен-нам и предават праха му на Северна Корея

Тялото на Ким Чен-нам – заварения по-голям брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, ще бъде кремирано, а прахът му ще бъде предаден на севернокорейската страна, съобщи днес японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Кремацията може да се състои още днес

По-рано тази сутрин бе съобщено още, че тялото на Ким Чен-нам е било изкарано от болницата в Куала Лумпур в неизвестно направление.

Той почина на 13 февруари, след като на летището в малайзийската столица бе отровен със забранено нервно-паралитично вещество.

Ким Чен-нам
В Пхенян продължават да твърдят, че починалият в Малайзия е гражданин на КНДР, който по паспорт се казва Ким Чол. Според официалната позиция на КНДР причина за смъртта му е сърдечен пристъп, а не отравяне с химически вещества, както твърди малайзийската страна.
Ким Чен-нам изпадна в немилост спрямо управляващите в своята родина след куриозен опит за бягство в Япония преди 15 г. Малайзийските власти обвиниха Пхенян, че е организирал убийството на неудобния роднина на сегашния севернокорейски лидер и отказаха да предадат тялото му на режима в Пхенян. Те заявиха, че са готови да предадат тялото на близките му, ако го поискат. Семейството на покойния живее в Макао. Такова искане обаче така и не постъпи.

източник: БТА

- реклама -