Край на сламките и еднократните пластмасови прибори от 2021г.

Евродепутатите искат гласуваха за пълна забрана от 2021г. на пластмасовите продукти за еднократно ползване. Причината – две трети от боклука, замърсяващ световния океан и природата се състои от пластмасови продукти за еднократна употреба.

В списъка на забранените продукти влизат пластмасови чинии, вилици, ножове, лъжици, сламки, пръчици за обща употреба, клечки за уши, декорации за напитки, пръчки за балони, бъркалки за кафе, прозрачни пликчета, бутилки от полистирол, както и предмети от оксо-разграждаща се пластмаса, тъй като в тях има метални нишки.

За други пластмасови продукти – като чашките, евродепутатите поискаха държавите-членки на ЕС да намалят употребата им с една четвърт до 2025 година. Това ще стане чрез многократно повишаване на цената.

Миналата седмица Съветът на Европейския парламент за защита на околната среда разшири списъка на забранените пластмасови продукти за еднократна употреба. В съставянето му участваха членове на борда за опазване на околната среда, обществено здраве и безопасност на храните.

За да влязат решенията в сила, всяка страна-членка трябва да ги гласува и въведе в законодателството си.

Според данни на Еврокомисията в Европа всяка година се изхвърлят 26 милиона тона пластмаса. Средно един европеец произвежда 37,4 килограма пластмасов боклук годишно. В света по-малко от една трета от този боклук се рециклира, а по-голямата част попада в природата и в океаните – годишно около 8 милиона тона. Ако не се въведат строги ограничения, то до 2050 година в океаните ще има повече платмаса, отколкото риба.

В идващите месеци Еврокомисията, Европарламентът и страните-членки трябва да се споразумеят за окончателния вид на забраната. Очаква се не всички страни-членки да се съгласят със законовите текстове, защото пластмасовите продукти са важни за икономиката им. В Швеция, например, от голямо значение е производството на хартиени чаши с пластмасово покритие.

Доста концерни вече реагират на очакваната пълна забрана на някои пластмасови изделия. „Макдоналдс“ въведе в някои филиали употребата на порцеланови съдове. Големите супермаркети в Германия пъкще заменят сламките от пластмаса с хартиени. „Старбъкс“ обеща да се откаже изобщо от сламките и създаде картонени чашки със заострен отвор, който прави употребата на сламка излишна. На пазара вече има и сламки от специално стъкло.

 

- реклама -