давност
сн. БГНЕС

Край на капана „вечен длъжник“ – абсолютната 10-годишната давност е окончателно приета

Въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица – това решиха депутатите чрез одобрените на Второ четене промени в Закона за задълженията и договорите.

Предложението е на депутати от „Обединени патриоти“ и цели да запълни празнотата в българското законодателство, в което липса уредба, даваща възможност на човек, изпаднало в невъзможност да заплаща своите дългове, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време.

България бе единствената държава от ЕС, която не е въвела абсолютна погасителна давност за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност.

Вносителите смятат, че с промяната са защитени в достатъчна степен и интересите на кредиторите, предвид дългия предвиден срок, в който те могат да организират събирането на вземанията си.

Десетгодишната давност ще започва да тече от момента на влизане в сила на акта, с който е установено и признато вземането на кредитора.

В последните години съществуват многобройни примери за изпълнителни производства срещу граждани, които, за съжаление, продължават много повече от 10 години. През всичките тези години, разбира се, се начисляват лихви, такси и разноски. А най-неприятната част е, че при смърт на длъжника тези изпълнителни действия се прехвърлят към неговите наследници“, коментира съпредседателят на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

Според статистиката принудителните изпълнения засягат над 600 000 българи.

- реклама -