Коя е идеалната възраст за раждане на първо дете

Устойчива е тенденцията жените да раждат първото си дете на все по-голяма възраст. Ако по-рано повечето бременни с първото си дете са били жени до 25 години, сега все повече родилки са много по-възрастни. Това коментира Стела Узденова, акушер-гинеколог, разказа пред радио „Спутник“. Тя е член на Международната асоциация на акушер-гинеколозите.

Най-подходящия период за раждането на първородно дете е между 20 и 35 години.

Но тези, които са надхвърлили тази рамка, могат също да родят безопасно, обясни лекарят.

„На 20 години тялото е напълно готово за раждането на дете – то е зряло, с подходящ хормонален фон. След 35 г. първото раждане може да се усложни, тъй като вече се проявяват различни разстройства, обикновено под влияние на околната среда, заради стрес или хронични заболявания. Това не означава, че не можете да имате деца по-късно. Децата са прекрасни, трябва да опитваме на всяка възраст. Напоследък имаме доста пациенти, които са родили първото си дете на 46. Това просто означава, че може да има някои особености и бременността може да не протече така, както бихме искали”, каза Узденова.

Бременните

Тя смята, че ако една жена за първи път забременее в зряла възраст, не трябва незабавно да изпадне в паника или да постъпи в клиниката, за да остане до раждането си.

„Когато една жена забременее, независимо от възрастта си тя трябва да се консултира редовно с лекар. Веднага след като се регистрира в предродилна клиника, се извършва подробен преглед, разкрива се дали има хронични заболявания и въз основа на тези данни се следи и нейното състояние, и състоянието на плода. Всичко това се прави според препоръките на специалистите“, съветва Узденова.

- реклама -