противодействие

Конгресът на САЩ създава специална комисия за противодействие на Русия

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри създаването на специална комисия за борба срещу тайното влияние на Русия в други държави. Новата комисия е включена в проектобюджета на страната за остатъка от настоящата финансова година, който завършва на 30 септември.

„В структурата на изпълнителния клон на властта се създава междуведомствена комисия, чиято задача е противодействие на предприеманите от Руската федерация активни мерки за оказване на скрито влияние”, се казва в приетия текст на документа.

Под „активни мерки” се разбира „тайно разпространение в ефир, манипулация чрез медиите, дезинформация, финансиране на агенти на влияние” и дори „убийства” и „терористични актове”.

Законопроектът предвижда в комисията да влязат представители на кабинета на директора на националното разузнаване и на главния прокурор, на Държавния департамент, на министерствата на отбраната, на финансите и на енергетиката,както и на ФБР.

Комисията ще заседава редовно и трябва да се отчита ежегодно пред Конгреса като да съобщава за предприемани от руските власти опити за оказване на влияние и за ключови свои инициативи.

Предстои одобрението на новата комисия и от Сената, което трябва да стане най-късно до 5 май.

- реклама -