Колко смъртоносен е Омикрон? СЗО обяви изненадващи данни

Световната здравна организация заяви в петък, че не е получила съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам на COVID-19 – Oмикрон, предаде АФП.

Доказателства

СЗО съобщи, че събира доказателства за будещия опасения вариант, докато държавите по света се борят да спрат разпространението му.

Но въпреки нарастващия брой държави, които регистрират инфекции с новия вариант, в здравната агенция на ООН все още не са постъпили съобщения за смъртни случаи.

„Все още не съм виждал съобщения за смъртни случаи, свързани с Омикрон“, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева.

„Събираме всички доказателства и в хода на работата ще намерим много повече доказателства.“

Тестване

„Колкото повече държави продължават да тестват хората и да разглеждат конкретно варианта „Омикрон“, толкова повече случаи ще открием, повече информация и, надяваме се, че няма да има, но е възможно да има и смъртни случаи.“

Докато Омикрон разтърси света, Линдмайер също така призова хората да внимават за варианта Делта, който представлява 99,8 % от последователностите, качени в глобалната научна инициатива GISAID с образци, събрани през последните 60 дни.

Ограничения

Линдмайер добави: „Ограниченията, които бяха въведени в много страни само преди две седмици – отново затваряне на икономическите обекти, блокиране на някои райони, затваряне на коледните пазари в някои части на Европа – това беше направено преди появата на Oмикрон заради увеличаването на случаите на Делта. Нека не изпускаме това от поглед.“

Говорителят призова хората да използват доказани мерки, за да се предпазят от Делта – и по този начин от Омикрон.

Няколко седмици

От СЗО заявиха, че ще са необходими няколко седмици, за да се получи пълна картина на трансмисивността и тежестта на заболяването с щама Омикрон, както и да се прецени как ваксините, тестовете и лечението се справят с новия вариант.

С разпространението на Омикрон от различни страни се появяват отделни сведения.

„Това, което трябва да направим, е да вземем всички тези наблюдения, оценки и тестове и да съберем тази информация, след което да накараме експертите да я разгледат, внимателно да я претеглят и да излязат с оценка. Това ще отнеме известно време“, казва Линдмайер.

„Предварителните данни показват, че е налице по-висока предаваемост. Но това в общи линии е всичко, с което разполагаме до момента.“

Източник: БГНЕС

- реклама -