Кметовете на България се карат

Скандал беляза началото на Общото събрание в София на Националното сдружение на кметствата в България. Стигна се и до викане на полиция.

Заседанието е било насрочено за днес от 11 часа. На него идват и повече от 30 кметове, които получили покани, но – според разказа им, им било казано, че могат само да слушат, не могат да вземат никакво отношение. „Това вече разгневи хората“, каза кметът на Калофер Румен Стоянов. Той обясни, че дошли поканени от ръководството на Националното сдружение, но днешното събрание е и отчетно- изборно и предполага, че това е нажежило обстановката, тъй като не ги приели за нови членове.

В един момент напрежението се поуспокои, когато на събранието дойде и омбудсманът Мая Манолова, която била поканена, за да я запознат с проблемите им като кметове. Така пред нея те изложиха проблемите си свързани и с Изборния кодекс и с настояването да разполагат със собствен бюджет. Кметът на Калофер Румен Стоянов и пред нея постави въпроса, че са получили покана, дошли са, но не могат да станат членове.  Мая Манолова им посочи, че не може да влезе като арбитър в този спор, но според нея обединението прави силата. Съветът, който им даде е, че по-добре да са повече, така ще им се чува повече гласът.

В крайна сметка след няколкочасов скандал събранието започне и се взе решение да се гласува за членове.

- реклама -