Кирил Петков, ББР, досиета

Кирил Петков: Управителният съвет на ББР отказа достъп до информация за кредитните досиета на одитния комитет

„Управителния съвет на Българската банка за развитие отказа да предостави информация за кредитните досиета на одитния комитет”.

Това обяви на извънреден брифинг министърът на икономиката Кирил Петков.

„Казаха ми: „Информацията на кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем”, заяви министър Петков.

„За мен това е нарушение на закона за независимия одит и тази сутрин ще сезирам БНБ, която е била коректна до този момент в този процес, и се надявам с техните функции в максимално бърз срок, в рамките на деня, одитният комитет да има достъп до кредитните досиета“, категоричен е Петков.

„Нямам обяснение. Единственото, което се надявам е, че това е някаква импулсивна грешка от тяхна страна и се надявам в рамките на деня това да не продължи. Законът изисква одитния комитет да има достъп до тази информация“, каза Петков.

Той допълни, че в момента като държавен орган министърът на икономиката не може да задължи ББР да направят каквото и да било.

„Надявам се БНБ да задължи тези хора да действат по закона“. Икономическият министър обясни още, че към всяка банка има одитен комитет, който следи и проверява дейността на банката, без да нарушава банковата тайна, и подава тази информация към принципала – в случая Министерство на икономиката. „Важно е да кажа, че банката е много стабилна. По никакъв начин това не е атака, не е въпросителна. Бих се радвал като портфолио тези кредити да са дадени по пазарен начин“, каза Петков. Той добави, че до края на мандата му иска банката да заработи перфектно.

„Нашият мандат е само 60 дни. Не бих се радвал да видя с някакви процедури да се опитват да ни забавят. Ние нямаме време да си играем на показал-непоказал. Тази банка има ликвидността да бъде страхотен инструмент за малките и средни предприятия”, смята още министърът.

 

- реклама -