Кирил Петков каза кога идват корабите с газ (Видео)

Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете.

Това каза премиерът Кирил Петков в ексклузивно интервю в „На фокус с Лора Крумова” относно газовите доставки към страната ни.

„Газът от САЩ идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „Газпром”. Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка”, добави министър-председателят.

По думите му гръцката връзка е много важна, но не е ключова за доставките. Това „изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, защото тази връзка не е построена.

Петков уточни, че договорът за американския газ вече е подписан и двата кораба са тръгнали, знае се и цената. „Подписан е директно с американска компания. Няма да кажа имена, защото целият свят търси откъде да купи втечнен газ”, обясни той.

Министър-председателят обясни, че през септември България е дала едностранен отказ от количествата азерски газ. С това, по думите му, държавата е загубила стотици. „По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „Газпром”. Всички тези месеци тази печалба е отивала някъде. Според мен това е функция на корупция”, подчерта той.

Във връзка с въоръжението в САЩ Петков е дискутирал възможността да ни бъдат предоставени самолети втора употреба заради закъснението на F-16. „Говорим за около шест. Надявам се да направим това съвсем скоро. Ако има някакви плащания, ще бъдат оперативни разходи”, поясни премиерът.

Войната в Украйна

Петков цитира европейски партньори и САЩ, които очакват войната да продължи няколко години. „Това не е нещо, което ще свърши скоро. Трябва да сме сигурни, че нашите интереси са защитени и не вкарваме държавата в допълнителна криза”, каза министър-председателят.

Премиерът изрази увереност, че българското правителство в настоящия си състав е абсолютно правилното, с което да преминем през критичния за цяла Европа период. Според него не се върви към Трета световна война. Въпросът бил колко бързо може да бъде преодоляна сегашната криза.

Исканията на превозвачите

Относно недоволството на превозвачите министър-председателят коментира, че разбира представителите на бранша. „Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Но нямаме”, добави той.

Коментар от него дойде и за записа от срещата с превозвачите: „Четири пъти ме прекъснаха и казаха: „Нямаме време да Ви слушаме”. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „Ето я вратата”, поясни Петков.

Той подчерта, че малките превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: „Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там”.

- реклама -